Abbaye de Cîteaux og Munkeby

Abbaye de Cîteaux eller Abbaye Saint-Nicolas-les-Cîteaux som det i virkeligheten heter er over 900 år gammelt. Ligger i det nordlige Burgund, litt sør for Dijon. Munkeby, eller Munkeby Mariakloster som er det riktige navnet ligger utenfor Levanger og ble etablert i 2008.

Når det er sagt, det er rike klostertradisjoner i onrådet, så klosteret i Levanger er ikke tatt rett ut av luften.

Begge produserer ost. Abbaye de Cîteaux har naturlig nok gjort det lenger enn Munkeby Mariakloster, men aldersforkjellen til tross, forskjellen i hvor lenge de har produsert ost er betydelig mindre. For Abbaye de Cîteaux har ikke produsert ost lenger enn siden 1925, så det tok en 800 års tid før de begynte med det. Munkeby Mariakloster startet opp med en gang.

En av grunnene til det er at munkene som kom og startet opp Munkeby nettopp kom fra Abbaye de Cîteaux. De hadde de siste 25 årene ystet osten der. En kjent og vel ansett ost i Frankrike, men blir sjelden eksportert, helst spist i nærområdet.

Så osten Munkeby er naturlig nok basert på den samme resepten. Bare melken er forskjellig. Forskjellig i den forstand at Abbaye de Cîteaux-osten ystes av melk fra kurasen Montbeliarde, mens Munkeby av melk fra Norsk Rødt Fe. Upasteurisert begge to. Kittoster. Vasket som kittoster er. Hver dag i fem uker. Men overraskende milde til å være kittoster. Mange andre kittoster vi kjenner har betydelig mer både duft og smak. Bare å nevne Munster og Epoisse. Ja, så er det jo den forskjellen at en ystes i Frankrike og en i Norge. Slikt blir det forskjell av uansett hvor lik resepten er.

I Norge er det Munkeby som er tilgjengelig og det holder lenge. Det er en fantastisk ost, og er nok mange restauranters favoritt blant de norske ostene.

Smaksmessig har Munkeby en silkemyk melkesmak. Rund og lang. En fryd for ganen.

Anvendelsesmuligheter: På en osteanretning sammen med et par andre oster. En alpeost og en fast geitost for eksempel. Klarer seg imidlertid utmerket godt på egen hånd.

Å drikke til: En rød burgunder fra det nordlige Burgund. Men også en lett og fruktig rødvin så som Beaujolais. Trappistøl er også en mulighet. Det er ikke min favoritt men kan være flott for det.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen