Trappist – både øl og ost!

Jeg handlet trappistøl i går. For den uinnvidde så må du på Polet for å få tak i det. Trappistøl er øl brygget av trappistmunker i Belgia og Nederland. Trappistøl er ikke en egen kategori av øl, men betyr bare at de er brygget i et kloster av munker som tilhører trappistordenen. Av totalt 171 trappistklostere i verden er det bare 7 (6 i Belgia og 1 i Nederland), som brygger øl. (Wikipedia)

Nå er ikke jeg en dreven trappistøldrikker, til det synes jeg det er for sterkt. Dessuten drikker jeg ikke mye øl i det hele tatt, kanskje med unntak av på denne tiden fordi jeg synes juleøl er godt.

Men jeg tenkte å kjøpe inn litt trappistost. Det må vel passe sammen med trappistøl. Så hva er trappistost? Det er det kanskje mange meninger om. Vi kan være snevre og si at det er ost som er ystet på trappistkloster, og det er flere trappistklostre som yster. Vi kan utvide litt og inkludere all ost som er laget på kloster, da får vi utvidet sortimentet med en del interessante oster. Til sist kan vi jo si at vi også tar med trappisttype oster eller klostertype oster og da får vi enda flere. Innenfor disse skal vi greie å finne ost som passer til trappistøl i Norge. Et fellestrekk ved trappistost og kopiene er at de er laget av kumelk. Noen er pasteuriserte, andre ikke. Ølbryggingen er nok gjennomgående i større skala en ystingen.

Port Salut og Saint Paulin hører til de originale trappistosttypene. Disse to kjennetegnes ved at de er både milde og nøytrale. Nå er det slik at disse finnes både i original form og i kopier. Det er nok lettest å finne kopier.

Inkluderer vi klosterost så er det nærliggende å ta med Munkeby fra Levanger. Ekte klosterost, og særs god. Jeg har lyst å prøve den sammen med trappistøl.

Tar vi trappisttype oster med, så trenger vi ikke reise så langt. Ved meieriet i Tresfjord lages det Ridderost. Da har jeg funnet meg et foreløpig sortiment så kan vi ta det derifra.

Følg med!

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen