Manchester, England England!

Det er jo høsten nå og mange skal sikkert på en lite tur til Storbritannia på juleshopping eller fotballkamp eller rett og slett på forretningsreise som det het i gamle dager. Da vil jeg slå et slag for Britisk ost generelt og Cheddar spesielt.

Får jo litt flashback til mine studiedager i Manchester med alle ostene som var så ypperlige til å lage ostetoast av. Hadde en toastefunksjon på komfyren, et eget lite hull som hadde plass til en rist som rommet to toaster ved siden av hverandre. Et grillelement over og vips så kunne jeg trylle fram de lekreste ostetoaster av ordentlig loffete loff, kun egnet til toasting, og de flotteste Cheddaroster, Cheshire, Lancashire, Gloustershire, både enkelt og dobbel og hve de het alle sammen. Noen nesten hvite andre helt gule. Smeltet godt, var gode og fete så fettet glinset på toppen og med en fantastisk lett syrlig smak.

En god kopp te med melk til som bare Briter kan, så var det et fantastisk måltid enten det var frokost eller kvelds.

Siden har jeg mistet litt av respekten for Britisk ost fordi den kan brukes til så lite, stort sett bare til å lage ostetoast. Det stemmer jo ikke helt. For det første er variasjonen stor, det er ikke bare de ovennevnte, som alle stort sett er faste og forholdsvis tørre og smuldrete. Hvis du begynner å undersøke litt, går innon en ostebutikk eller en velassortert matbutikk gjerne i en av department store’ene så kan du nok finne mye godt.

Dette er jo en blogg for i all hovedsak upasteurisert ost, og da vil jeg slå et slag for Cheddar. Ekte Cheddar. Jeg er ingen tilhenger av ordet ekte, må jeg innrømme, men for Cheddar så er det nødvendig. Navnet er ikke beskyttet, samme skjebne som Camembert. Men ost fra et gitt område i Sommerset er beskyttet. Så se etter oster fra Keen’s Farmhouse eller Montgomery’s. Da får du god farmhouse Cheddar, garantert.

Ut i drikke er det et par ting Britene er opptatt av. Portvin og Claret. Claret er i britisk terminologi altså en rødvin fra Bordeaux. Cheddar tåler Bordeaux med tanniner. Så med en godt moden Cheddar og et glass god Bordeaux er mye gjort.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen