Ostefondue – en oppskrift

Jeg vet ikke om det trengs oppskrift på ostefondue, det er rikelig rom for variasjon. Imidlertid kan det nok være greit med en ingrediensliste. Uansett ostefondue eller ikke ostefondue – en oppskrift som er veilendene, for all del, følger under. Må gjøre oppmerksom på at den er veldig tradisjonell, så her er det muligheter for å bruke ostefantasien. Type oster og mengder. Det viktigste kommer først:

Dette trenger du

Fonduesett, eller annet egnet utstyr for å varme osten og holde den varm
Ett hvitløksfedd
3 dl tørr hvitvin; gjerne den samme som du har i glasset
1 ts sitronjuice
250 g Emmentaler de Savoie, revet
250 g Gruyère, revet
1 ss Maizena
1 ss Kirsch, (her er nok jeg personlig mer på en raus)
Godt, ferskt brød som du kutter i terninger
Tenker dette skulle holde til et par personer.

..og slik gjør du det

..dersom du trenger veiledning da, vel og merke.
Først gnir du hvitløken på innsiden av fonduegryten. Hell hvitvinen og sitronjuicen i fonduegryten og kok opp. Reduser temperaturen og rør inn osten jevnt og forsiktig, litt om gangen. Rør hele tiden. Dette er ikke tidspunktet for multitasking. Rør sammen Kirsch og Maizena.

Min fonduegryte. Er veldig bra, men skal ligge i vann et par timer før bruk.
Min fonduegryte. Er veldig bra, men skal ligge i vann et par timer før bruk.
(Hvis ikke du har Kirsch eller vil bruke det, så bruk vann i stedet). Hell deretter denne blandingen opp i fonduegryten, rør rundt og la det syde til det er en fin og glatt fondue. Rør gjerne. Må ikke koke da osten kan brenne seg fast i bunnen. Akkurat denne delen er litt delikat og trenger din fulle oppmerksomhet. Det er ikke vanskelig; du må bare være til stede.

Å drikke til

Her er det hvitvin og Kirsch som gjelder. Av hvitvin så vil jeg anbefale Savoie eller Jura. Vanskelig tilgjengelig i Polutsalgene begge to. Generelt vil jeg si at Jura overgår Savoie i kvalitet, men Savoie har mer syre enn Jura, og syre er flott for å matche en ganske fettrik fondue. Skal jeg komme med to anbefalinger så kan det være Rijckaert Les Sarres Chardonnay 2009 fra Jura og Cuvee Gastronomie Savoie Apremont fra Savoie. Mest fordi begge er tilgjengelig på en god del Pol utover i landet. Når det gjelder Kirsch så er nok det også for det meste bestillingsvare. Etter er en kjent sveitsisk produsent. Husk at til ostefondue skal det være litt Kirsch i gryten og så skal det være i glasset ved siden av som en digestif. I Norge er det tradisjon med øl og akevitt; til ostefondue er det hvitvin og Kirsch som gjelder.

Voilà! Bare å servere!
Vel bekomme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen