Mugg

Nei jeg er ikke mugg. Skulle jeg øyne en antydning til å gå der så er det bare å slå av den bryteren. Så enkelt er det.

Nei, men jeg er litt over gjennomsnittet opptatt av ost. I den verden er også mugg en viktig del, fordi ost og mugg ofte hører sammen. Du har sett den på Brie for eksempel; fin og hvit. Vel, skikkelig Brie er litt gulspettet. Men det er nå så.

Hva slags mugg?

Penicillium Candidum eller Penicillum Camemberti er en hvit muggsopp som du typisk nok finner på hvitmuggoster som Brie og Camembert. P. Candidum (Penicillum forkortes gjerne P.) er en variant av P. Camemberti. I tillegg er disse i slekt med P. Chrysogenum som er kilden til medisinen Penicillin som vi kjenner den, ganske så effektiv mot bakterielle infeksjoner. Dette slektskapet er imidlertid ikke så tett at det hjelper å spise Brie eller annen hvitmuggost mot en eventuell bihulebetennelse. En annen ting; har du penicillin-allergi kan det være verdt å teste ut om dette også gjelder P. Candidum. Det er imidlertid ikke opplagt at det ene følger av det andre.

Geotrichum Candidum

Vanskelige navn dette. Dette er sopp som gjerne gror sammen med annen mugg. Og har en funksjon som for ekempel å forhindre at P. Candidum tar fullstendig overhånd og skaper en bitter smak på osten. For St. Nectaire har den en slik funksjon, for Camembert også. Naturen er finstemt. På skorpen til rødkittoster bereder den grunnen for at Brevibacterium Linens skal få utvikle seg og skape den tradisjonelle gulrøde skorpen som rødkittostene har. Enkelte oster har en muggskorpe kun med Geotrichum Candidum. St. Marcellin for eksempel.

Penicillium Roqueforti

Vi må ikke glemme blåmuggostene. Her opptrer soppen inne i osten og ikke kun utenpå. Det er to varianter av denne soppen; P. Roqueforti som vi typisk nok finner i Roquefort og mange andre oster. Den andre varianten er P. Glaucum som vi for eksempel finner i Gorgonzola. Denne muggsoppen ser vi inne i osten, gjerne i form av årer. Det er fordi den trenger luft for å vokse. Det ordnes ved at det stikkes nåler inn i osten for å lage luftganger. Langs disse gangene gror soppen og derfor ser det ofte ut som det gjør.

Dette var vel populærversjonen dette da. Holder for meg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen