osteperler

Vårens ønskeliste 3

Jeg fortsetter denne lille vårføljetongen av osteønsker. Litt i øst og så i sør.

Bleu de Sassenage

Kommer ikke fra byen ved samme navn, men ikke så langt unna. Fjellene rundt, og de er det en del av. Vi er i området rundt Grenoble i Frankrike. Navnet stammer nok mer fra Baron Albert de Sassenage enn byen. Han tillot nemlig fritt salg av osten, mot at bøndende betalte sin skatt selvsagt, i ost. I 1338 bestemte han seg for å gjøre det slik, så det er nå litt siden da. Dette kan i dag være både en pasteurisert eller upasteurisert kumelksost, fermier eller industriel. Osten har en veldig fin og delikat smak. Jeg har ikke sett den i Oslo ennå, men den kan godt være tilgjengelig for det.

Å drikke til

Kanskje en Barsac her. Har også hørt anbefalt en Banyuls, det er gode saker det.

Bleu de Gex

Eller Bleu du Haut-Jura, til og med Bleu de Gex Haut-Jura eller siste variant; Bleu de Septmoncel. Det offisielle navnet er vissnok Bleu du Haut-Jura. Det folkelige navnet er Bleu de Gex. Gex står til og med stemplet på skorpen. Kumelk dette også, uasteurisert. Kommer fra fjellene i Jura. Skorpen er dekket med mugg, litt pudderaktig som det bare er å børste bort. Floral smak av melk som nok har med hva kyrne har beitet på. Blåmuggen kommer fra Penicillium Glaucum, altså samme som vi finner i Gorgonzola. Lokalt spises osten ofte med kokte poteter. Det er for øvrig en tradisjon vi finner igjen mange steder, både i Sveits og Frankrike.

Å drikke til

Opplagt er jo Juras Vin Jaune. Noen sier dette er en sær vin, og det kan godt være, men godt er det til sitt bruk og den har en fin historie. Ellers, kanskje en Sainte Croix du Mont, søt hvit østsidebordeaux altså. Det finnes på Polet.

Abbaye de Bellocq

Fra de franske alper drar vi av gårde til en annen fjellkjede, nemlig Pyrinéene. I hovedsak mest kjent for sine sauemelksoster. Og Abbaye de Belocq er nettopp det, upasteurisert melk fra Manech-sauene. En sauerase som for øvrig er kjent for sine røde neser. Som navnet Abbaye de Belocq tilsier, er dette en klosterost. De får fersk melk hver dag fra bøndene rundt klosteret som ligger i fransk baskerland. Klosterets fulle navn er for øvrig Abbaye de Notre-Dame de Bellocq. Modnes et halvt års tid denne osten, og har smak av karamellisert sukker. Ellers en fet ost med tett og flott ostemasse, bare ett og annet ureglementert hull. En ost som typisk egner seg utmerket med landbrød og et glass vin. Denne gastronomiens treenighet.

Å drikke til

Hva med en lokal søt vin? Pacherenc-du-Vic Bil. Vil du ha tørt så gå til Bordeaux. Men hold deg på den hvite siden.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen