Sbrinz
Nesten litt flaut å si det, men denne osten har jeg ikke smakt. Anekdoten vil ha det til at italienerne kom over alpene for å kjøpe denne osten av sveitserne. Dette er nemlig en ost som har vært tilvirket lenge. Kommer fra området nord i Sveits mot grensen til Tyskland. Rundt Bern eller så. Hvorom allting er, italienerne ble lei av å traske over alpene sommer som vinter for å handle ost. Så de kopierte den like godt. Resultatet ble Parmigiano Reggiano. Så seier soga. Fleip eller fakta vet jeg ikke. Men det er i hvert fall slik sveitserne ynder å fremstille det. Så da er vel osten også beskrevet.
Fontina
Den originale Fontina d’Aosta produseres hovedsakelig på små gårdsmeierier og har et lilla stempel på ostens side som et kjennemerke. Osten er en DOP-klassifisert ost og kommer som navnet tilsier fra Aosta-dalen. Halvfast, upasteurisert kumelksost. Men se altså etter oster med det lilla merket på skorpen. Finnes nemlig mange muligheter her for både industrielle og pasteuriserte varianter. Litt variasjoner over navnet også.
Alex James No. 5 Goddess Guernsey Milk Cheese
Cosne du Port Aubry
Nok et eksempel på at det skjer utvikling uten at nødvendigvis regulerende myndigheter helt henger med. Og det skal de vel slik sett heller ikke. Dette er en nyvinning noe liknende det Mons har gjort med noen Chèvre. Mons tar ostene ut av området for modning, mens her har en produsent av Crottin de Chavignol, La Ferme du Port Aubry, laget en annen og større versjon av osten for å få til en annen, saktere, modningsprosess. Resepten er dog den samme. Faktisk er den på ca ett kilo og er kjegleformet. Det gir en annen ost, naturlig nok. Annet navn også, Cosne du Port Aubry. Nå lager denne gården flere andre Chèvre også, men bare Crottin de Chavignol har AOC-beskyttelse.