The Last Supper

Siden det er Skjærtorsdag i dag så lurer jeg på et par ting. Hva spiste de på dette siste måltidet? Og spiste Jesus ost i det hele tatt?

Vel i Bibelen, så vidt jeg vet refereres det til de syv sortene. Det er mat som er veldig vanlig i Israel den dag i dag, og det har vel sin naturlige forklaring med at det er lokale produkt. Hvete, bygg, fiken, druer, oliven, granatepler og dadler. Det er vel naturlig å tro at det ble spist både lam og geit i tillegg på den tiden. Om det var noe av dette som ble spsit under det siste måltidet vet jeg ikke.

Spiste de så ost. Ja, en slags geitost var ganske vanlig i dette området. Geitosten var den første osten, rett og slett fordi geita var det første husdyret. Har vel skrevet litt tidligere om hvordan geitemelk ble til ost, det har nok med oppbevaring å gjøre; de brukte gjerne dyremager til å oppbevare både melk og vin. Når vi i dag vet at det enzymet som brukes for å få ostemassen til å koagulere er løpe fra kalvemage, er det naturlig å tro at rester av et slikt enzym pårvirket melken til å løpe, for å si det slik. Så da hadde de ost.

Lam er ellers vanlig i påsken, og det har nok en grunn. Så kanskje er det skriver det seg derfra at de føles naturlig å spise geitost i påsken. Påsken kommer gjerne i begynnelsen av sesongen. Geitene kjeer fra januar og utover, sjeldent lenger enn til april, og da begynner også melkeproduksjonen og dermed ystingen. Så dersom vi skal være litt bibelske i påsken, så har det en grunn at vi spiser påskelam, og så er det noe med (fersk) geitost på denne tiden av året.

Å drikke til? Vel i vår tid er det Sauvignon blanc som rår.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen