Tartiflette – en hjertevarmende rett fra Savoie

tartiflette
Tartiflette
© Margouillat | Dreamstime.com

Tartiflette – en hjertevarmer

Det har vært en lang og etterhvert veldig kald vinter. Så nå mot påske på forhåpentligvis tampen av vinteren kan det passe med Tartiflette – en «comfy-rett». Grei å lage, smaker nydelig, og er litt kraftig, det skal sies. 

Tartiflette er en rett fra Savoie, i Frankrike altså. Og så tenker du kanskje at dette er steingammel tradisjon, noe det altså ikke er. Denne retten ble oppfunnet på 80-tallet; 1980-tallet. Ryktet forteller at det var det produsentene av Reblochon som gjorde. I et forsøk på å øke salget av osten. Både naturlig og prisverdig det. Men straks en matrett er etablert så blir den gjerne tillagt en tradisjon den ikke nødvendigvis har. À la Tartiflette som altså ikke er gammel i det hele tatt. Det spiller ingen rolle for det smaker godt og naturlig nok inneholder den Reblochon; det er hele vitsen. Men den må ikke det, det finnes til og med norske alternativer, selv om originalen er rimelig bra tilgjengelig i Norge. En mild kittmodnet ost må det imidlertid være. 

Dette trenger du..

750 g kokefaste poteter
200 g bacon fra et helt stykke – skivet og ternet
25 g smør
1 løk, finhakket
1/2 dl tørr hvitvin eller vermuth
1 dl kremfløte
Litt salt og pepper
250 g Reblochon (minimum en halv ost)

..og slik gjør du det

Sett først stekeovnen på 175℃, så er det gjort.
Bruk litt store poteter og kok dem med skallet på i ca 20 minutter. Hell av vannet, kjølne med litt kaldt vann.
Skrell potetene og skjær dem i ca en cm-tykke skiver. Kutt skivene deretter i terninger.

Skjær baconet i ca 1/2 cm tykke skiver og deretter i terninger.
Brun smøret i en stekepanne og stek baconterningene slik at de blir gyldenbrune. Ikke for høy varme. Bruk en hullsleiv når du tar baconet ut av stekepannen slik at fettet blir igjen. Stek løken i dette fettet over svak varme til den blir blank og gylden. Ta den stekte løken over på kjøkkenpapir slik at noe av fettet får renne av. Tørk av resten av fettet i stekepannen med kjøkkenpapir. Bacon og løk tilbake i stekepannen sammen med hvitvinen. Stek på høy varme til væsken er nesten borte. Tilsett de ternede potetene, bland godt og rør jevnlig så ikke noe brenner seg. Tilsett deretter kremfløten og litt salt og pepper etter smak. Bland godt og la koke i et godt minutt.

Smør innsiden av en ildfast form. Hell potet-, løk- og baconblandingen over i formen og glatte til toppen. 

Har du en hel ost så del den i to slik at du har to halvmåneformete stykker. Du trenger bare den ene så pakk bort den andre halvparten. Det går godt an å kjøpe bare en halv ost. Snitt i skorpen med en skarp kniv, husk å snitte både på oversiden og undersiden samt rund kanten. Deretter deler du osten på midten på samme måte som du deler en kakebunn. Da har du to halvmåner. Disse legger du på toppen av potetblandingen med osteskorpen opp slik at det ser ut som en hel rund og fin ost. Dekk formen med aluminiumsfolie dersom du ikke har en terrin e.l. med lokk. Stek midt i ovnen i en time. Fjern folien (evt. lokket) etter en time og rør rundt slik at osten blir blandet godt inn. Skru på grillen og stek til toppen blir fin og gyldebrun. Pass på under grillingen slik at ikke toppen blir svidd.

Dersom du vil bruke norsk ost så kan jeg anbefale Munkeby. Det er nemlig en Reblochon-type, men det finnes andre norske også blant annet fra Orkladal og Stavanger ysteri.

Å drikke til

Hva med en hvitvin fra samme området, altså Savoie? Kanskje ikke det mest utbredte på Polet men de har noen fine viner. Å drikke lokalt blir heller aldri feil. Selv om jeg heller mot hvitt er dette en rett du kan drikke både hvitt og rødt til. Osten er hovedingrediensen her, men med en god dash bacon. Vi kan vel si at den hvite hoveddruen i Savoie er Jacquére mens den røde er Mondeuse. Kanskje ikke spesielt kjente noen av dem. Desto større grunn til å prøve. Druenavnet står ofte på etiketten som del av navnet på vinen. Synes du vin fra Savoie blir alt for skummelt, så har du alltids Jura i nabolaget. Vel bekomme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen