Om ikke akkurat Stilton så er i hvert fall blåmuggost vanlig på norske julebord. Røykelaks likeså. Begge markerer seg på bordet og representerer særegne og markante smaker. Så hvorfor ikke kombinere de to og krydre med litt pepperrot? Oppskriften på Stilton og røykelakstimbal med pepperrot er hentet fra Stilton Cheese Makers’ Association.
Dette trenger du..
75 g smuldret Stilton
6 ss røde linser
1 stilk stanselleri, finhakket (husk å dra bort trådene)
200 g røykelaks
100 g cream cheese
1 ts pepperrot, gherne fra tube
2 ss melk
350 g poteter
100 g søte maiskorn
Blandet grønn salat
8 gressløk
Dressing
5 ts olivenolje
1 ts grov sennep
2 ts fersk sitronjuice
..og slik gjør du det
Du trenger fire timbalformer som du først kler med plastfolie og deretter med røykelaksskiver. Sett til side. For å lage fyllet, tar du først linsene i en kjele og dekker med vann og lar koke i ca 10 minutter eller så, til de er møre. Kjøl dem deretter ned ved å skylle i kaldt vann. Hell av vannet og ta over i en bolle sammen med sellerien, smuldret Stilton, cream cheese og pepperrot.
Rør godt og tilsett litt melk slik at blandingen blir nesten rennende. Fyll massen i timbalene og sett kjølig mens du koker potetene og varmer opp maisen i litt vann.
Ta timbalene ut av kjøleskapet og vend dem på hver sin tallerken. Dandér med salat og del opp potetene og plasser dem litt tilfeldig rundt timbalen sammen med mais.
Til slutt sprinkler du dressingen over salaten, klipper litt gressløk over timbalen sammen med nykvernet sort pepper.
Å drikke til
Hva med en Gewurtztraminer, gjerne med litt restsødme? En Sec Champagne likeså.
Oppskrift: Steven Wheeler for the Stilton Cheese Makers’ Association