To veldig forskjellige oster og fra hvert sitt område av Frankrike. Den ene definert som fast og den andre halvfast, men synes vel kanskje de ligger kloss opp til skillelinjen på hver sin side. Det gjelder altså konsistensen. Resten er det nok større forskjell på.
To kanter av Frankrike
Geografisk kommer St Nectaire fra Auvergne og Emmental de Savoie kommer naturlig nok fra Savoie. Det er rett nok ikke bare der den tilvirkes, men Emmental de Savoie er den mest kjente og slik sett også den beste. Fra andre steder i alpeområdene mot Sveits går den gjerne under benevnelsen fransk Emmental. Opprinnelsen er jo helt klar, men ofte var ikke landegrenser så nøyaktig og viktig i riktig gamle dager. Etter hvert er det blitt en diskusjon og et kompromiss i forhold til navnet. Slike kompromisser er for eksempel også osten Mont d’Or blitt gjenstand for. Emental betyr dalen Emme, og den ligger i Sveits. Ubestridbart. Den sveitsike varianten, som også er litt forskjellig i smaken, har PDO-beskyttelse, noe den franske ikke har. Emmental de Savoie har riktignok IGP.
Særdeles uryddig
Dette er en av de mest uryddige ostene jeg vet om. Noe umiskjennelig fransk over det. Bringer tankene unektelig hen til professor Ystgaard på det som da het Norges Landbrukshøgskole, og som brukte ti år av sitt liv på å utvikle den nye Jarlsbergosten med spesiell fokus på jevn og fin hullsetting.
Kan av og til virke som franskmennene har en noe tilfeldig omgang med propionsyrebakteriene. Det er nemlig ofte disse bakteriene som står for hullene i denne typen oster. Og bakterier trenger generelt strengt regime, ellers kan det gå aldeles over styr.
Usedvanlig godt spise
Men den smaker godt denne viltre franskmannen. Fin på ferskt landbrød, gjerne med skikkelig smør på skiva også. Vinvennlig som få, for her passer både rødt og hvitt. En god kopp te likeså.
Ut på tur!
Fra vakre Savoie kan vi lunte oss sørover mot Lyon og ta vestover mot Clermont-Ferrand. Legebyen. Av en eller annnen grunn. Har jeg hørt. Da kommer vi etter hvert til Le Massif-Central. Har kjørt over der en gang; veldig vakert område. Fortsetter du vestover kommer du til Neandertalerland og for så vidt til et eldorado for confit og gåseleverelskere. Men du er kanskje ikke der? Vel, vi stopper litt før og tar for oss av St Nectaire. Upasteurisert halfast kumelksost. Melk fra Salerskyr. De som må ha kalven bundet til forbena for å melke vet du. Krøter med bestemte meninger.
Ost med karakter
Dette er en mer markant ost, fjøs og jord. Ikke alle synes det er så sjarmerende, men jeg har altså en viss forkjærlighet for denne osten. De som kommer på 10 oster og fem viner vil for øvrig få den som en av ostene. Nå er ikke dette noen stinkeost, på ingen måte. Veldig avdempet, men på samme tid spennende. Har noen huller denne også, men de er for paranteser å regne, sammenlignet med ovennevnte. PDO-beskyttelse eller AOP som det heter på fransk og har hatt det siden 1955.
Å drikke til
De lokale drikker en lett og fruktig rødvin fra området til St Nectaire. Det er ikke så godt å få tak i her hjemme, men det finnes både Beaujolais og røde Loireviner; lunsjviner som jeg kaller dem. Funker flott.