Blød Mozzarella

Jeg var altså på Matcompaniets årlige smaking i forrige uke. Alltid like hyggelig, og i år med ekstra mange ystere og affinører. Mange kjente og noen nye, både av oster og ystere.

En italiener i Norge

Jeg skal fokusere på en norsk produsent av italiensk opprinnelse. Av et par årsaker. Først fordi jeg for et par år siden eller hva det er fikk en mail med forespørsel om jeg kunne anbefale noen italienske oster for det norske markedet, fordi han som skrev hjalp noen med å starte opp et ysteri på Sørlandet. Nå var og er ikke italienske oster mitt sterkeste felt, selv om det er bedre nå enn da. Slikt er jo usedvanlig hyggelig, så svar fikk han uansett, og etter beste evne.

Hørte vel ikke noe mer, og det er helt greit det. Men så gikk det forlydende om at det var startet opp et nytt ysteri på nettopp Sørlandet. Stor var skuffelsen da jeg forsto at de pasteuriserte melken de ystet av. Det er ikke noe galt i det, men jeg mister litt interessen.
Jeg visste jo at Osteverkstedet selger sin ost via Matcompaniet. De var også på smakingen, men ingen på standen. Det var så godt som stengetid før jeg kom, som dro dit etter jobben. Det var imidlertid mange andre å snakke med der.

Blød Mozzarella

Men i det jeg var i ferd med å avslutte hører jeg en person vennlig spørre bakfra om det er noe han kan hjelpe med. Det viste seg å være Andrea Maggioni, ysteren i egen person. Vi smakte på oster og endte opp med en Norsk Mozzarella som var ystet dagen før. Den skal jo være fersk, og det var den. Av kumelk, ekte Mozzarella skal jo være av bøffelmelk, men det er på ingen måte uvanlig å bruke kumelk. Nå er det vel heller ikke flust med bøffel på Sørlandet. Det som er den store greien med denne osten, som smakte himmelsk, er at den er upasteurisert. Veldig uvanlig for Mozzarella. Det fikk jeg ikke vite før etter at jeg hadde smakt den og gitt uttrykk for at dette var særdeles velsmakende. Å maule med litt god olivenolje på, på pizza eller som tomat og Mozzarellasalat, spiller ingen rolle; det smaker helt fantastisk.

Distribusjon?

Jeg vet ikke hvor den er å få tak i, men her må i hvert fall dere sørlendinger spesielt kjenne deres besøkelsestid. De holder til i Lillesandsområdet. I lokalene til en nedlagt bensinstasjon. Jada, de har pusset opp. Og melken kommer fra en lokal bonde.

Jeg får ta meg en runde til mine faste utsalgssteder for å forhøre meg.

Jeg smakte andre av ostene deres også, noen er pasteurisert og andre ikke, men det var liksom Mozzarellaen som tok prisen, uten at det skal være til forkleinelse for de andre variantene. Grand Høvåg er for eksempel en upasteurisert fastost à la Parmigiano Reggiano, modnet i seks måneder med flott og typisk smak. Den smaken tror jeg bare vil intensiveres med enda mer lagring. Og er du i ostekake- eller dessertmodus kan jeg anbefale deres Ricotta. Silkeblød, rett og slett. Tross alt fra Sørlandet. Myse er utenfor OstePerlers sfære; men det smakte godt.

Så var ryktet om pasteurisering noe feilaktig, og godt er det. Men, jeg må ha noen oster for de gravide også, svarte han på mitt spørsmål om hvorfor noen er pasteurisert og andre ikke.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen