Sommersnø – ny norsk chèvre

Sommersnø, ny norsk chèvre fra Lofoten gårdsysteri

Jeg har lett etter Sommersnø en liten stund uten å få tak i den. Det er flott at det kommer noen flere ferske geitoster på markedet. Så langt jeg vet er dette den nyeste og kommer fra yttersiden av Vestvågøy i Lofoten; rett før veien ender ved Unstad strand. Storhavet neste. Bare det er jo litt eksotisk.

Skal ikke si at vi begynner å få et norsk mangfold av ferske geitoster, men vi er på vei.

Sommersnø – fin skorpe med noen muggrosetter.

Sommersnø

Osten har en flott off-white skorpe av melkesopp, det ser du ved at den er veldig rynkete. Så er osten litt rennende inn under skorpen når du skjærer i den, noe som er ganske vanlig for denne type ost, spesielt hvis melkesoppen har fått utvikle seg litt. Jeg synes det er ytterst sjarmerende. Så ser jeg på de to ostene jeg har handlet at det er noen muggrosetter på skorpen. Noen synes det er litt skummelt, men det kan dere helt ro. Ingen fare. Det er noe en del franske modnere, affineurs, tilstreber å få til på chèvre, så det er ganske eksklusivt kan en si. Inni er den også hvit, typisk for ost av geitemelk, så navnet sommersnø passer slik sett flott, selv om akkurat navnet gir noen dårlige assosiasjoner. Er ikke så innmari glad i vinteren så det holder med den snøen som er. Ja, ja, så ille er det nå ikke.

Smaken og drikken

Ganske ren og mild smak, melk, fin syre som det ofte er på såpass ferske oster og passe salt; det vil si at saltet er der, men den dominerer ikke. Dette er vel en typisk Sauvignon blanc ost hvis du vil ha litt vin til. Ellers er familien som driver Lofoten gårdsysteri fra Nederland, så kanskje en liten Genever hadde passet?

Liten produksjon?

Jeg vet det ikke, men jeg tror det er ganske liten produksjon. det er ikke så stor gård og de har tross alt noen andre oster de skal yste også. Derfor kan den muligens være vanskelig å få tak, eller så var det bare meg som var uheldig i min søken. Imidlertid verdt å lete etter.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen