Småbruket Signal ligger på sørsiden av innsjøen d’Aiguebelette, i landsbyen d’Attignat-Oncin i Savoie. Husdyrholdet består av 60 geiter av rasen Alpine, tre bukker og rundt 15 kyr. Nå er ikke Savoie og Haute-Savoie så kjent for sine geitoster, men de finnes. Og de er gode! GAEC Signal er en slik gård som holder geiter og yster gode oster. Sære oster, vil nok noen si. Så vidt jeg vet lager de rundt åtte forskjellige varianter fra under 100 gram og opp til en halv kilo, hvorav jeg har smakt tre av dem, men det er kanskje til gjengjeld de tre mest kjente, i den grad vi kan omtale disse ostene som kjente. Et tradisjonelt geitehold som følger sesongen, som for deres del er fra tidlig februar til omtrent midten av november. Disse 60 geitene melker rundt 60 000 liter i sesongen. Det bør være tre og en halv liter melk per dag per geit som er ganske bra.
20+ år siden det startet
Christiane og André Branche overtok gården etter foreldrene hennes på slutten av nittitallet og bestemte seg for å drive med geiter og lage geitost. Gårdsmeieriet stod klart og var i drift i 1998. Ost som ble solgt i dagligvarebutikker i nærområdet frem til rundt årtusenskiftet. Da bestemte de seg for å levere ostene til affineur. Fra 2017 har Clément Vagnon overtatt og driver gården.
Signal – en Savoie-gård og en Savoie-ost
Gården heter Signal; det offisielle navnet er GAEC Signal, og det skylder navnet sitt til sin beliggenhet i fjellene, nær «Rocher du Signal». De har også en liten sylindrisk ost som heter det samme. Ser fantastisk ut med en naturlig skorpe, med noe vekst av den nyttige melkesoppen. Veldig hard osy, men det er før du får osten i munnen, for da smelter den. Chèvre er vanligvis en ost hvor vi regner modning i dager, kanskje noen få uker. Men dette er Savoie, så hos Signal snakker de om måneder, om ikke utallige, så i hvert fall et par. Det underlige er at de kan gjøre dette uten at osten blir hel ram, slik denne typen godt lagret geitost kan være.
Mount Grêle
Minner slett ikke så mye om noe fjell, denne osten. Ganske flat, der den mest av alt minner om en puck, bortsett fra fargen. Skorpen ligner veldig på Signal, med melkesopp veldig synlig. Noe større og bredere. Skogbunn, mose og honning.
Galet de la Chartreuse
Dette er en slugger av en liten chèvre, tønneformet og kompakt med sine gode 250 gram. Dette er en chèvre som har vært modnet i to måneder. Dette er en ost med pondus, men den er ikke skarp. Faktisk er det ganske balansert. Men tørt, det er det. Og det smelter på tungen din. Navnet Chartreuse har den fra klosteret og fjellet med samme navn like ved.
Tilgjengelighet
Alle disse ostene er kjøpt i Paris. Jeg vet ikke om noen tilgjengelighet utenfor Frankrike for øyeblikket. Det er litt synd, for dette er utmerkede oster på en litt annerledes og utfordrende måte. Skiller seg ut fra mengden hvis du vil. Men både L’Artisan du Lait og Fromagerie Beaufils i Paris fører ostene hvis du skulle være i nærheten. De gjorde i hvert fall det.
Å drikke til
Ost fra Savoie krever vin fra Savoie og det er litt å velge mellom, selv det ikke er et veldig kjent vinområde. En veldig god en er Nicolas Gonin Altesse Isère. Ellers ligger ikke denne vingården så langt unna klosteret som lager likøren Chartreuse, så da er det bare å prøve seg frem. Men husk at det er sterke saker – likøren altså.