Robiola di capra – La Rossa – i kirsebærblad

Jeg fant akkurat en ny nyttårsost. Joachim Anker-Karlsen fristet med modne oster før jul, men jeg fikk ikke tid. I går skrev han pent om meg på Facebook, så det var på sin plass å legge i vei til Maschmanns på Skøyen. Det ble en hyggelig osteprat med diverse smaksprøver, blant annet en liten rund ost innpakket i kirsebærblad som de hadde kjøpt inn litt på måfå før jul. Det var vel ikke den osten som hadde løpt ut av disken, men det burde den. Robiola di Capra, også kalt La Rossa ser jeg, er intet mindre enn et funn. Det er tid for å løpe til Skøyen for å finne en absolutt fullmoden ost.

Rå Robiola

Robiola er flott, milde, kremete oster som jeg tidvis kommer tilbake til fordi de smaker godt og ikke nødvendigvis er så utfordrende. Kommer gjerne som både 2 og 3 latte, altså blandingsoster, men også som enmelksoster. Felles for dem er at de som oftest er pasteurisert. Robiola di Capra er intet mindre enn en liten gårdsost av rå geitemelk, ystet på noen gårder i Cueno-provinsen i det sørvestlige Piemonte. Et lite funn. Vi smakte den i butikken og smaken bare eksploderte i munnen. Dagens åpenbaring. De bak disken hadde testet da den ankom, og da var den fast og ga et helt annet inntrykk. En god uke i ro og fred der i disken hadde tydeligvis gjort underverker. Nå var den myk og kremete og litt rennende ytterst ved skorpen. Godsaker. Smaken var intens med en lett syrlighet.

robiola
Robiola di capra – innpakket i kirsebærblad

Fullmoden

Som sagt så er den på topp nå, så på topp at helt på slutten kan du merke (hvis du kjenner etter) at det er tegn til en touch av ammoniakk. Det forringer ikke totalinntrykket. Dette er en ost som må smakes. Dette er en sesongost som ystes fra februar/mars til ut i oktober. Slik er det med geiter. Modnes minimum 20 dager, men denne har jo modnet vesentlig lenger, uten at det har gjort annet enn godt.

Å drikke til

Her kreves det en fruktig hvitvin. Jeg har en svakhet for Vajra Langhe Riesling, nå i 2015-årgangen. Den er ikke spesielt tilgjengelig, men er du på eller i nærheten av Geilo så kan du løpe på Polet der i morgen. Eller dra til Nesbyen. Det er tydeligvis noe med Hallingdal og denne vinen. I Oslo er det Grønland Basar som gjelder.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen