Queijo de Azeitão D.O.P. – Portugisisk ostekultur på sitt beste

Queijo de Azeitao fra Portugal
Queijo de Azeitao

Nylig tilbake fra en langhelg i Lisboa, er det på sin plass å skrive bitte litt om portugisisk ost ved en av dem. Portugal er kanskje mest kjent for portvin og bacalhau, men landet har også en rik ostetradisjon. En av de mest unike ostene er Queijo de Azeitão D.O.P., en liten, kremet sauemelksost fra området rundt Azeitão sør for Lisboa. Produsenten Victor Fernandes er blant dem som holder denne tradisjonen levende og setter sin egen signatur på osten.

Sauemelksost

Queijo de Azeitão er laget utelukkende av rå sauemelk og følger strenge regler for å bære D.O.P.-merket (Denominação de Origem Protegida). Den skiller seg særlig ut ved at den koaguleres med tistelløype (Cynara cardunculus) i stedet for animalsk løype. Denne gamle metoden gir en særpreget smak og en kremete konsistens som gjør osten uforglemmelig.

Les også: Hva skal til for å få norske sauemelksoster?

Skorpen

Yttersiden er kledd i en tynn, spiselig, vasket skorpe som skjuler en indre verden av smeltende, gyllen ost. Smaken er kompleks: først mild og melkeaktig, deretter utvikler den en pikant, nesten urteaktig tone som kommer fra tistelløypen. Det hele avrundes med en behagelig syrlighet som gjør at osten aldri føles tung.

Spise og drikke

En klassisk måte å nyte Queijo de Azeitão på er å skjære av toppen og bruke skje til å spise den kremete innmaten. Den passer ypperlig sammen med rustikt brød eller kjeks, og gjerne et glass hvitvin fra Setúbal-regionen. Også røde viner med god friskhet, eller til og med en moden portvin, kan være flotte partnere.

Victor Fernandes’ ost er et uttrykk for dedikasjon til håndverk og lokal kultur. Hver liten ost representerer både landskapet rundt Arrábida-fjellene og den portugisiske evnen til å bevare tradisjon gjennom kvalitet.

Queijo de Azeitão D.O.P. er ikke bare en ost – det er en opplevelse av portugisisk identitet, smak og historie i et lite format. Historie generelt har Portugal mye av, så osten føyer seg fint inn. Dessverre er det lite portugisisk ost tilgjengelig i Norge, det er veldig synd, for i tillegg til Queijo de Azeitão finnes det mange andre fantastiske portugisiske oster der ute. Det sagt, Portugal er en reise verd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skroll til toppen