Persille de Malzieu

Blåmuggosten Persille de Malzieu, som jeg også har omtalt tidligere, er så godt som identisk med Roquefort, selvsagt med noen viktige unntak; den kommer fra et område rett utenfor Roquefort-grensen og den modnes ikke i grottene i Roquefort-sur-Soulzon. I tillegg er det ting som tyder på at blåmuggen ikke er Penicillum Roqueforti, snarere Penicillum Glaucum som er det som finnes i Gorgonzola. Kanskje er det også en blanding av litt forskjellig. Avhengig av både melken og miljøet osten blir lagret i. Det gjelder nok de fleste blåmuggoster. Sannsynligvis har ikke dette så stor betydning for verken deg eller meg. Det kan imidlertid ha litt med smaken og fargen å gjøre, det kan det saktens.

Persille-de-Malzieu
Persille de Malzieu
Håndverksost

Persille de Malzieu er for øvrig en håndverksost, kooperativ bestående av 36 bønder. Jeg har lest et sted at de tidligere leverte melk til industrielle produsenter av Roquefort, men jeg vet ikke om dette stemmer. Nå er det vel bare stort sett industrielle produsenter av Roquefort tilbake. Noen veldig dedikerte, ikke tvil om det. Melken som altså tidligere muligens ble til en industriell AOC Roquefort, blir nå til en håndverksprodusert Persille de Malzieu. På en god dag fullt på høyde med Roquefort. Men uten AOC-beskyttelse og derfor rimeligere.

Denne osten blir, noe av den i hvert fall, som de Chèvre’ene jeg skrev om før helgen, modnet av Mons. Men siden dette ikke er en AOC ost i utgangspunktet er det ikke noe kontroversielt over det.
Fin saltsmak, ikke så markert som Roquefort, men tydelig nok. Snev av champignon og pepper. Kremete. Prøv den med litt dadler til. Burde fungere veldig godt.

Å drikke til

Har sett at noen anbefaler Monbazillac til denne osten. Trenger ikke være så galt det. Selv har jeg anbefalt både Sauternes og portvin. Vouvray om du vil ha litt mindre sødme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen