Ostereiser til Savoie?

Ble inspirert av nettstedet TravelAway som hadde en artikkel om de ti beste reisemålene for en ostefantast som for eksempel meg.

10 osteområder du må besøke før du dør

Nå er artikkelen et helt år gammel, men det var Jasper Hill i Vermont, USA som tweetet den i dag. Og selvsagt er Vermont med på listen. Kanskje litt overraskende tenker du, men i grunnen ikke.

Jeg vet ikke om listen er prioritert, velger å ikke tro det. Så er det noen områder jeg savner, for eksempel både Pyrinéene, Massif Central og andre deler av Italia enn Emilia Romagna. Da drar det seg mot 15!

Savoie

Kyr alpene 1Imidlertid, mitt førstevalg for å dra på tur i osteled er Savoie; dette alpeområdet øst i Frankrike, på grensen til henholdsvis Sveits og Italia. Nå består Savoie av to departementer, nemlig Haute-Savoie og Savoie, begge i regionen Rhône-Alpes. For enkelthets skyld så omtales begge her som Savoie. Hovedbyen i Savoie er Chambéry som jeg ikke kjenner og i Haute-Savoie er det Annecy hvor jeg har gode minner fra.

Et ostenes mekka

Dette er et ostenes mekka. Bare hør her: Reblochon, Abondance, Beaufort, Chevrotin, Tomme de Savoie, Emmentaler de Savoie, Tomme Crayeuse, Tartentais, Tome des Bauges, Abbaye de Tamié, og ikke å forglemme Bleu de Termignon. Ja, en Fromage à Raclette har de også. Og sikkert en del flere.

Tomme Crayeuse Foto: Gunnar Bløndal
Tomme Crayeuse Foto: Gunnar Bløndal
Ikke bare ost

Mt Aiguile Verte SavoieDette var bare ostene. Så er det alt det andre. Et eldorado både sommer som vinter dette. Mest kjent for sine vinteraktiviteter selvsagt og områder som Val d’Isere, Chamonix, Megève, Courchevel, Tignes, Méribel, Val Thorens, osv, osv. Men jeg har badet i Lac d’Annecy jeg, til og med spilt golf på en bane oppe i fjellene der, så her er det mange muligheter om sommeren også. Sykle, gå, klatre og sikkert enda mer luftige øvelser for dem som er opptatt av det. Nok av fjell å hoppe fra her. For ikke å snakke om gastronimien da. Alle restaurantene og fjellkjøkkenet generelt. Tartiflette kommer for eksempel herifra.

Vin de Savoie

Står ikke i beit for drikke heller. Savoie lager sin egen vin. Kanskje ikke den som står øverst på den franske kjendislisten, men når du er der så er det nå rart med det. Det er noe med stemningen. Skulle dette bli vinmessig for kjedelig i lengden, så er det kort vei til både Jura, Burgund og Rhône. Tenker de har det også.

På tur?

Du, dette hadde vært flott å utforske. Kanskje vi skulle gjort noen ostereiser til Savoie? Hvordan kommer vi oss dit? Det er enklest å fly til Genève. Da er det kort vei, bare over noen luftige viadukter og litt til.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen