Ost og søte viner

Til tross for at folkemeningen sier vi skal drikke rødvin til ost, så er det altså hvitvin som generelt passer best. Å få det på plass tar nå den tiden det tar. Dette er kanskje ikke årstiden for å sparke en gang en kampanje ut over de drypp som stadig flere sender hele tiden. Høsten er på alle måter rustikk, og da drikker folk mye rødvin og øl. For å se på meg selv, det øl jeg drikker i løpet av et år drikker jeg fra nå og til og med jul. Derifra er det pause. Dette betyr ikke at jeg bælmer øl for tiden, for så glad i det er jeg ikke. Øl er dessuten ikke det kroppen min er mest glad i.

Rustikke oster

Ostene på denne tiden er rustikke også. Faste fjelloster og blåmuggoster er det som gjelder nå, med noen hederlige unntak selvsagt. Da kan det være hensiksmessig å prøve øl til, heller en rødvin for eksempel.

Til temaet!

Nå var det ikke det jeg hadde tenkt å berette om i dag. Imidlertid ost og søte viner, eller kanskje skal jeg si søtlige viner. Søte, halvsøte og halvtørre. Noen klassiske kombinasjoner finnes så som Roquefort og Sauternes. De er hver på sin kant veldig smaksrike og intense. I tillegg er den ene veldig salt og den andre veldig søt. Tilsvarende med Stilton/Stichelton og portvin. Det er flere ost og vin-klassikere men disse to er de mest kjente med søte viner.

Ost og tørre hvite viner

De av dere som er innom her ganske regelmessig ser at til Chèvre er det oftest hvite tørre Loireviner som gjelder. Spesifikt de typene som er gjort på Sauvignon blanc. Til fjelloster og mange andre er det ofte hvite viner av Chardonnay-druen, gjerne fra Jura eller Burgund som gjelder.Tidvis også Champagne som er veldig anvendelig. Det vil jeg nok fortsette med fordi disse ostene gjerne har søt søtlig nøttepreg og da tror jeg vinen skal være tørr om enn fyldig. Ellres tror jeg det blir litt emment det hele. Samme når det gjelder hvitmugg og rødkitt. Unntaket er blåmuggoster.

Ikke søte, men søtlige

Imidlertid, vi har en gruppe viner som er søtlige i varierende grad. De vinene som ligger mellom de tørre og Sauternes og Auslese, Beerenauslese og så videre. Tyske kabinettviner, Alsace Vendage Tardive, selv om de kan være søte nok, Vouvray fra Loire, Jurançon, halvtørre Champagner. Mange flere, listen er på ingen måte ment å være fullstendig. Disse vinene passer godt til både geitoster, Chèvre altså, hvitmuggoster og selvsagt blåmuggoster. Er vinene godt laget og har syre som balanserer sødmen er dette fantastisk god drikke, alene og til ost.

Molitor

Sist onsdag drakk jeg en Molitor Auslese som gjorde seg fantastisk godt til et varierende utvalg oster. Flott syre gjorde at den ikke virket så søt. Det er litt viktig for denne gruppen, for jeg er ikke der at Sauternes-sødmen passer til alt.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen