Ost av rå melk i dagligvaren

Nå er selvsagt ikke Oslo-området helt representativt for hvordan det ser ut landet over, men jeg har nå likevel sjekket hvorledes det ligger an med ost av rå melk i dagligvarebutikkene rundt her jeg bor. Med dagligvarebutikk i denne sammenheng menes et supermarked, altså à la Meny, Mega og Spar. Er du på jakt etter ost av rå melk, så er lavpriskjedene et fattig sted å lete. Jo, du får Parmigiano Reggiano, Parmesan altså. Kanskje til og med Grana Padano enkelte steder, hvis de trenger et litt billigere alternativ. Grana Padano er en undervurdert ost for øvrig, i hvert fall her i landet. Nå er det sjelden noe både og når det gjelder disse to, det er mer enten eller, siden de har ganske likt anvendelsesområde. Men altså tilbake til supermarkedene – hvordan står det til?

ost av rå melk
En hel disk med bare lokale oster av rå melk – i Portugal.

Utvalget av ost av rå melk

Kanskje den viktigste observasjonen, ved siden av hva slags sortiment som faktisk finnes, er at butikkens utvalg virker å avhenge av hvor interessert den osteansvarlige er. Min erfaring tilsier at noen butikker følger kjedens basissortiment og synes det er trygt og godt, mens noen går inn for å gi sine kunder et rikt utvalg. Dette henger nok også sammen med kunnskap. Dess mindre kunnskap, dess skumlere blir det også med ost av rå melk. Ubegrunnet for øvrig. Hva skal man svare hvis kunden spør? Stort sett er det tre oster som går igjen hos alle. Det er italienske Parmigiano Reggiano, samt franske Roquefort og Brie de Meaux. Det er da noe, men langt fra noe mangfold.
Nå er det selvsagt slik da at markedet bestemmer; er det ikke etterspørsel, så er det ikke noe poeng i å ha et rikt utvalg. Men det blir uansett en høna og egget diskusjon, kanskje skal man prøve å lære opp forbrukerne litt, også. Gjøre en liten innsats der, være litt fremoverlent, det er en mulighet. Det er mange som er interessert i ost, det merker jeg her inne, blant annet.

Men når det er sagt, de fleste supermarkedene har litt mer ost av rå melk enn dette. Gjerne en Gruyère og en Comté også. Samt nevnte Grana Padano. I tillegg finnes det slengere, så som Appenzeller, Morbier, kanskje en Reblochon. Alle er veldig gode oster. Så, du har et lite ostefat der. Du trenger i grunnen bare et par tre oster.

LES OGSÅ: Hva er egentlig rå melk?

Norske oster?

Norske oster av rå melk er, med noen få unntak, heller magert representert. Dessverre. Den med best distribusjon tror jeg nesten er Fjelldronning, gjør ikke så mye av seg som enkelte andre, men er rimelig godt tilgjengelig. Er du heldig så kommer du over en Munkeby og kanskje en Grotteost fra Hitra. Og andre slengere fordi man har lokal tilknytning og som sagt de butikkene som har en godt over snittet ivrig og kunnskapsrik osteansvarlig. Det trengs flere av dem.
Når det er sagt, så finnes det enkelte steder et stort utvalg av pasteuriserte oster, både norske og utenlandske, men mitt domene er nå engang ost av rå melk.

Ostefat med oster fra dagligvarebutikken?

Er det mulig? Ja, selv for meg som kun vil ha ost av rå melk, og er litt nerdete på hvilke oster jeg kunne tenkt meg, så er det mulig. Husk at du ikke trenger så mange. Skulle jeg kun ha norske oster, så hadde jeg nok måtte ta en runde både innenfor og utenfor bomringen, for å si det slik. Da er det selvsagt vesentlig enklere å besøke noen ostespesialer.

Vil du lære mer om ost?

Jeg arrangerer jevnlig ostekurs og smakinger. Åpne kurs hvor du kan melde deg på, eller om dere er en gjeng som går sammen, så finner vi både tid og sted. Bedriftsinterne kurs eller smakinger også. Finn ut mer og meld deg på HER.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen