Galopin – som en fugl Fønix

Ma Poule er borte, men Galopin har oppstått som en fugl Fønix samme sted i Mathallen, og med til dels de samme driverne. Derfor tok jeg en tur innom for å sjekke hvordan det sto til. Jeg synes forgjengeren var et friskt innslag i ostetilbudet i byen, til dels med oster ingen andre hadde, men mye annet også, og det var kanskje det som var problemet; litt for mye av alt. Vet ikke. Jeg satt i hvert fall pris på ostene, behov for variasjon som jeg har. Galopin er nedskalert. Et moderat utvalg av gode oster, de fleste av rå melk -:) Noe charcuterie. C’est tout.

galopin
«Ny» ostebutikk i Mathallen.

En fin blanding ost

Min ideelle ostebutikk er selvsagt en butikk bare med oster jeg ikke har smakt før. Nei, kanskje ikke. Men i hvert fall et godt utvalg av nye oster. Så forstår jeg at vi alle har behov for noen gjengangere. Vi har vel noen favorittoster, et basissortiment, og det har de vel på Galopin også. Men altså, også noen oster ingen andre har. Grunnen til det er at de importerer selv. Jeg har sansen for å være smal og konsekvent. Dette har vi og dette er vi gode på. OSTEPERLER handler om ost av rå melk. Ikke upasteurisert melk, rå melk, så langt det lar seg gjøre. Slik håper jeg Galopin også blir, og blir belønnet for det. Smal og konsekvent, mener jeg. Jeg handlet med meg to oster jeg ikke hadde smakt før. Galet Boisé som er tilsatt valnøttaroma, samt vasket i valnøttbrennevin. Fra gårdsysteriet La Ferme du Vinage like nord for Lille, og som jeg kjenner fra før. Men ikke denne osten. Det er for øvrig niende generasjon som driver denne gården.

galopin, fønix
Galet Boisé fra La Ferme du Vinage.


Den andre osten var Tomme Villageoise fra Poitou-Charentes, vest i Frankrike. Samme fylket som Cognac ligger i, for eksempel. Da vet du nok hvor vi er. Chèvre dette. Slik skal det være. Da gikk jeg glad og fornøyd derifra, og kommer tilbake. Selv om Mathallen ligger litt utenfor løypen min. Rart det der.

Har Galopin sortimentet som trengs?

Jeg synes det er nok, men savner selvsagt noe. Brie. Jo, de hadde Brie de Meaux, den er flott og den er kjent. Men det er mange flere ekte Brie. Trenger ikke ha alle på en gang, men en eller to i tillegg hadde vært flott. Nangis, Fougerus, Fermier, Provins, Coloummiers og Melun, for eksempel. Og siden Galopin importerer selv, burde de være greie å få tak i – i moderate mengder. For det er utfordringen, at det bare er jeg som er på jakt etter disse ostene. Vær litt vågale folkens!

Og så et ønske til. At noen av disse brie-ostene har fransk modning. Det er en grunn til at franskmennene vil ha sin Brie fersk. Du ser det ved en lysere og fastere kjerne. Det smaker så usigelig godt. Skorpen er hvitere, uten de rødaktige spettene, og kanskje litt sprø, faktisk.

Fromage – Charcuterie – Bar à vin

Bar à vin er ikke på plass ennå, men da får du muligheten til å sitte ned med et glass god vin og en smakebit eller to av både ost og charcuterie. Blir vel bra det, selv om det ikke mangler på serveringssteder i Mathallen.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen