Norske gardsysterier

Kyr alpene 1
I dag har jeg forsket litt på hjemmesidene til norske gardsysterier og setrer. Det er litt begredelig lesning. Jeg forstår godt at kanskje utvikling og vedlikehold av hjemmesider ikke har høyeste prioritet. Men har dere først valgt å ha en, så må det gå an å finne relevant informasjon der. Noen er under utvikling og har vært det noen år ser det ut for.

Gårdsysterier og stølsysterier

Nå er det to typer sider; de rene gårdsysteriene og de fleste av disse sidene er oppe og går. Setersidene er litt mer varierende. Så forstår jeg etter å ha orientert meg litt at seterdrift ikke dreier seg så mye om dyrehold, ysting og kinning lenger, men derimot om hyttedrift, aktiviteter for barna, overnatting og stølskost for besøkende, åpningtider og inngangsbilletter for en dag på setra.

Produktene?

Jeg var litt på jakt etter produktinformasjon; hvilke gardsysterier og setrer lager hva. Det synes jeg var ankepunktet for de fleste sidene. Produktinformasjonen. Joda for gardsysteriene er produktene listet opp, gjerne med bilde og noen generelle ord, men sier veldig lite. Utmerkelsene er med, og det er flott. Nå har kanskje jeg et stort informasjonsbehov som andre ikke har, men jeg finner mye lettere relevant informasjon om oster tilvirket sørover i Europa, om det så er den minste ost tilvirket bare på en gård ganske så bortgjemt. De har kanskje en annen tradisjon for dette. Ikke engang Matmerk har noe spesiell informasjon om de ostene som er tildelt Spesialitet-merket.

Så litt skuffende, både når det gjelder produktinformasjon, prosess og filosofi. Dette er håndverk så her bør det være litt lidenskap på hjemmesidene.

Et par nye, for meg i hvert fall

Men jeg fant noen setrer jeg ikke visste om og som til og med yster av upasteurisert melk. En side jeg var innom hoppet jeg raskt ut av igjen fordi det var så intens og plagsom felemusikk som gikk hele tiden. Felemusikk er best på setervollen en sommerkveld. Det jeg imidlertid leste der var at osten de yster ikke går an å kjøpe med seg. Da så. Men det stemmer jo ikke. Fikk tilfeldigvis melding nå i kveld om noen som hadde vært innom og bestilt et helt hjul på seks kilo for henting i august. Til og med upasteurisert. Ikke et ord på hjemmesiden. Kanskje ikke så mange som gjør akkurat det, men er det mulig så si det da. Kanskje får du omsatt noen flere? Det er nå noen turister i det området.

Vær stolt!

Vær stolte av produktene deres og fortell mer om dem på hjemmesidene og ha litt raushet med hensyn til informasjonen, vi er nok stadig flere som setter pris på det. Det er viktig enten vi planlegger Norgesferie eller skal på en helgetur i området og vil stikke innom. Og da må dere ikke bli så opptatt av alt annet som foregår at primærhensikten blir sekundær. Selv for bybarn er det ikke det helt store å få lov til å klappe en gris for 25 kroner lenger. Det får vi gjort i byen også, gratis. Nei, vi vil heller kinne, yste og smake! Det er det som er opplevelsen. Og skal vi ligge over vil vi sove på setra, ikke i en campinghytte.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen