Noen odde ostekombinasjoner

Jeg må vel innrømme at jeg er ganske tradisjonell når det kommer til ost og tilbehør. Har vel gått ganske høyt ut med tanke på ost og rå grønnsaker. Nei, jeg serverer det ikke, men det ødelegger som regel ikke osten. Vinen kan derimot få det røft. Men jeg er jo ute i den virtuelle osteverden og reiser hver dag, og da får jeg inspirasjon om både ett og hint, som blant annet det jeg vil kalle noen odde ostekombinasjoner.

Ostekombinasjoner med solbær

Vi begynner litt forsiktig med solbær. I gamle dager lagde vi solbærsyltetøy. Det har nesten forsvunnet fra butikkene, men bare nesten. Prøv det i kombinasjon med faste oster, så som Manchego. Men Manchego av rå sauemelk, slik at osten har litt pondus. En tradisonell sveitisk alpeost vil også gjøre seg godt i lag med solbærsyltetøy. Så er det også noe med å sette farge på ostefatet.

Ost og solbærsaft kan jeg ikke si virker fristende, men det finnes da bedre drikke av solbær enn som så. Kir eller Kir Royale; helst det siste siden osten, som vil fungere godt i denne kombinasjonen, kommer fra Champagne og tilstøtende områder. Langres, en ganske kraftig kumelksost, rødkitt tilsatt anatto som gir den en gulaktig skorpe. Gropen på toppen kommer fordi osten ikke blir snudd under modningen. I den kan du like godt helle litt Kir Royale.

Mozzarellasalat

Godt modne og smakfulle tomater med fersk Mozzarella, basilikum, god og intens olivenolje og en klype flaksalt. Ikke noe mer for min del. Går kanskje ikke inn under odde ostekombinasjoner, men godt er det for det.

Avocado og ost

Avocado er veldig godt og flott når den er akkurat passe moden. Avocado i norske butikker er ofte et lite sjansespill som til tider er et lite irritasjonsmoment. Avocado og godt lagret fast ost, aller helst med disse knuspete krystallene (tyrosinkrystaller heter det). Kun ost og perfekt moden avokado. Skulle du stå der med umoden avokado, så kutt den i terninger og stek den kjapt i litt olje. Server med en myk ost så som Robiola Due Latti. Ja, jeg vet den er pasteurisert, men kombinasjonen er veldig god. Robiola er sikrest hos Gutta på Haugen.

Paprika og squash

Alt blir bedre med ost heter det. Så også grillet gul paprika. Legg den på grillen og la den godgjøre seg der en kort stund før du legger på en tykk skive Gruyère eller annen godt smeltbar ost. Og når vi likevel har tent opp grillen så kan vi grille squash også. Pensle med litt olje og legg på grillen. Du kan selvsagt gjøre som ovenfor og bruke alpeost, men vil du ha det litt mer spennende så bruker du blåmuggost. Stilton, selv om den er pasteurisert, eller om du vil ha norsk ost, Råblå fra Grindal ysteri eller Fønix fra Stavanger ysteri. Begge av rå, økologisk kumelk.

Tror vi stopper der, og ennå har jeg ikke kommet til ost og ananas. Ikke vet jeg om jeg kommer dit heller, men det er visstnok en mulig kombinasjon.

Å drikke til

Det er straks sommer, jeg foreslår du holder deg til de vinene du liker best av hvite og rosé.

Inspirasjon: The world on cheese culture.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen