Det er for lite sauemelksost i Norge. Det er for lite ost i butikkene generelt, og lokalost spesielt. Jeg har vært i Portugal; har litt delt oppfatning av akkurat det, men fra et osteperspektiv er dette et mekka for osteelskere. Butikkene bugner av portugisiske regionale oster. Selv om det er mye sauemelksoster og lite annet, så er det til gjengjeld veldig mange varianter, med god eksponering i butikkene.
Hvitost – Queijo Flamengo
De har sin Queijo Flamengo som er en lokal Edamertype og som gjør samme nytten her som hvitost (eller gulost) gjør hjemme. Men til og med den har et visst rustikk tilsnitt, har smak med andre ord. Men det er en industriprodusert, pasteurisert hvitost og brukes stort sett i sandwicher enten disse er grillet eller av typen baguette.
Fra hard til å spise med skje
Det portugisiske ostemarkedet kan vel defineres som smalt men dypt. Som sagt mye sauemelksost, veldig god sauemelksost, noe av kumelk og lite geit. Jeg fant en geitost, men det kan virke som mye går i blandinger, og så er det en del pasteuriserte og masseproduserte. Disse gir ikke utslag på min radar. De kumelksostene som er, kommer gjerne fra Asorene. I hvert fall de beste. Harde og en slags cheddartype. Den mest berømte er Queijo São Jorge DOP. God ost som egner seg godt på nybakt landbrød. De geitostene jeg har funnet er gjerne myke. Sauemelksostene er fra harde til å spise med skje, og de sistnevnte er gjerne de mest markante. De harde variantene er oftest milde.
God restauranttradisjon
Det er jo en tradisjon på sydligere trakter å sette fram brød for så å ta betalt for det om du faller for fristelsen. I Portugal setter de i tillegg fram en liten ost. I de fleste tilfeller har dette vært sauemelksoster. Upasteuriserte. Det er noe av det fine fra mitt synspunkt, det er veldig mange upasteuriserte oster. Alle disse ostene kommer jo ikke fra små gardsysterier, så det er mulig å yste upasteurisert og likevel trygt i større skala.
Skorpen
Skorpen blir jeg ikke helt klok på. Det er nok en kittskorpe av noe slag, men den har litt plastikkpreg; er på ingen måte spiselig. Beige farge om ikke skorpen er smurt med en blanding av olivenolje og paprika. Det er lett å finne de ostene i mengden.
Å drikke til
Portugisisk. Hvit heller enn rød. Gjerne fra Duoro eller Alentejo. Vinho Verde blir for grønn rett og slett. Ellers er de jo gode på portvin i dette landet, og det funker ofte veldig bra sammen med ost.