Mekka for osteelskere

Det er for lite sauemelksost i Norge. Det er for lite ost i butikkene generelt, og lokalost spesielt. Jeg har vært i Portugal; har litt delt oppfatning av akkurat det, men fra et osteperspektiv er dette et mekka for osteelskere. Butikkene bugner av portugisiske regionale oster. Selv om det er mye sauemelksoster og lite annet, så er det til gjengjeld veldig mange varianter, med god eksponering i butikkene.

Dette er bare første del av disken med regionale protugisiske oster.
Dette er bare første del av disken med regionale portugisiske oster.

Hvitost – Queijo Flamengo

De har sin Queijo Flamengo som er en lokal Edamertype og som gjør samme nytten her som hvitost (eller gulost) gjør hjemme. Men til og med den har et visst rustikk tilsnitt, har smak med andre ord. Men det er en industriprodusert, pasteurisert hvitost og brukes stort sett i sandwicher enten disse er grillet eller av typen baguette.

Fra hard til å spise med skje

Det portugisiske ostemarkedet kan vel defineres som smalt men dypt. Som sagt mye sauemelksost, veldig god sauemelksost, noe av kumelk og lite geit. Jeg fant en geitost, men det kan virke som mye går i blandinger, og så er det en del pasteuriserte og masseproduserte. Disse gir ikke utslag på min radar. De kumelksostene som er, kommer gjerne fra Asorene. I hvert fall de beste. Harde og en slags cheddartype. Den mest berømte er Queijo São Jorge DOP. God ost som egner seg godt på nybakt landbrød. De geitostene jeg har funnet er gjerne myke. Sauemelksostene er fra harde til å spise med skje, og de sistnevnte er gjerne de mest markante. De harde variantene er oftest milde.

Região da Arrábida - Queijo de Ovelha curado
Região da Arrábida – Queijo de Ovelha curado

God restauranttradisjon

Det er jo en tradisjon på sydligere trakter å sette fram brød for så å ta betalt for det om du faller for fristelsen. I Portugal setter de i tillegg fram en liten ost. I de fleste tilfeller har dette vært sauemelksoster. Upasteuriserte. Det er noe av det fine fra mitt synspunkt, det er veldig mange upasteuriserte oster. Alle disse ostene kommer jo ikke fra små gardsysterier, så det er mulig å yste upasteurisert og likevel trygt i større skala.

Skorpen

Skorpen blir jeg ikke helt klok på. Det er nok en kittskorpe av noe slag, men den har litt plastikkpreg; er på ingen måte spiselig. Beige farge om ikke skorpen er smurt med en blanding av olivenolje og paprika. Det er lett å finne de ostene i mengden.

Å drikke til

Portugisisk. Hvit heller enn rød. Gjerne fra Duoro eller Alentejo. Vinho Verde blir for grønn rett og slett. Ellers er de jo gode på portvin i dette landet, og det funker ofte veldig bra sammen med ost.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen