Laguiole er heldigvis en ost

Ja, med referanse til at jeg skrev om våpen også i går. Men Laguiole er da en ost, fransk, rett nok med et navn det er bortimot håpløst å uttale. Uttales noe sånt som laïjål. Det ble kanskje ikke så galt det?

Navnet kommer fra Laguiole som er en liten by syd i Massif Central i et område som heter Aubrac. Ligger vel teknisk sett i Midi-Pyrenées. Laguiole er også en AOC ost, siden 1961 faktisk så den har hatt beskyttelse ganske lenge sammenlignet med mange andre oster. Om vi kan bruke en slik betegnelsen, så har den hatt en noe dramatisk historie, den holdt nemlig på å forsvinne hele osten. Imidlertid, et kooperativ ble dannet i Laguiole og dermed var osten berget. Opprinnelig ble den kun produsert i sommerhalvåret oppe i fjellene. Produksjonen var ganske liten, for disse Aubrac-kyrne melket ganske lite, så hver ku melket ikke mer enn til ca. en 50 kilos ost per sesong. I dag er det annerledes. Osten produseres over et mye større område og hele året, stort sett av kooperativer. Rett nok finnes det noen ganske få som fremdeles produserer sæteroster med utgangspunkt i burons. Altså steinhytter oppe i fjellene. Skal du smake den varianten må du dra dit, for de fleste av disse ostene blir solgt lokalt lenge før de er lagret den forskriftsmessige minstetiden på fire måneder, og får da heller ikke AOC betegnelse. Slik er det.

I utgangspunktet er dette en kumelksost med upasteurisert melk fra det som heter Aubrac-kuer. I dag brukes også melk fra en sveitsisk kurase som er blitt introdusert for å få opp melkevolumet. Pie Rouge de l’Est heter visstnok den. Ikke at det er så himla viktig, mer en kuriositet.

Fast eller halvfast denne osten og veldig kompakt. Ikke noe hullsetting her. Gul på farge og med ganske muggen og fargerik skorpe. Som Salers er denne osten presset to ganger og er nok grunnen til at den er veldig kompakt.

Laguiole er også hovedingrediensen i en lokal rett som heter Aligot. Potetmos, hvitløk og Laguiole.

Vet ikke helt hvor tilgjengelig denne osten er i Norge. Men er du i Frankrike burde den være forholdsvis lett å få tak i fra bra ostebutikker.

Å drikke til: Jeg vil si røde viner fra det sydlige Rhône.

Vel bekomme.

PS! Laguiole er kjent for en annen ting. Kniver og spesielt foldekniver. Det var i hvert fall der det startet. I dag lages det et vidt spekter av Laguiole-kniver av vel ansett kvalitet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen