Før ferien kjøpte jeg en en Chèvre hos Flaneur food på Briskeby. En ny ost for meg og interessant å smake. Tilvirket av et cooperativ Sevre & Belle i det sørvestre hjørnet av Loire. Ikke elven, men området.
For en litt lagret Chèvre er den forholdsvis tradisjonell så ikke noe spesielt oppsiktsvekkende i det.
07.07.13
Dette er en knapp måned siden og like lenge siden den gikk ut på dato. Ikke slik her i gården at all ost blir konsumert det øyeblikket den kommer inn døren selv om det bare var to dager før holdbarhetsdatoen gikk ut. Så i dag tok jeg ut restene av osten. Måtte skjære bort skorpen som hadde fått et mugglag av den ikke ønskete sorten.
Gul
Da sitter jeg igjen med en skorpefris halvfast gulnet ost som er mild og rund og lang i smaken. Ingen svie i ganen som jeg kanskje hadde forventet meg. Før jeg smaker den kan osten som den ligger der godt være for eksempel en halvfast kumelksost. Den lysere stripen i midten som du kan se på bildet er borte.
Chèvre er normalt en ost som spises ganske fersk. Det er slik de fleste av oss kjenner den, smuldrete og hvit. Men det finnes altså lagret Chèvre også, og har du ikke prøvt det så må du manne deg opp.
Positiv overraskelse dette, så neste gang jeg kjøper litt lagret Chèvre skal jeg la den ligge urørt i kjøleskapet og modne litt ekstra. Duggurd har noen flotte voksete bomullsskrepper. Idéelle å lagre ost i.
Spørsmål
Så har jeg et spørsmål. På etiketten står det «moulé à la louche» og det får jeg ikke med min fransk noen fornuft i. Google oversetter skaper heller ingen klarhet, tvert imot.
Å drikke til
Her passer det med en Sancerre, gjerne som har fått ligge på sedimentene en stund for å få litt mer substans. For eksempel Chavignol Sancerre 2012. I bestillingsutvalget denne, med mindre du bor på Nordfjordeid da. Alternativt en Chablis av god herkomst og noen år på baken.