Jærosten fra Voll ysteri

Jærosten fra Voll ysteri. Har vært på jakt etter den en stund. Ikke at det er en så himla skjult skatt, men det er en ost som i hvert fall på min radar har holdt en vesentlig lavere profil enn mange andre av de nye norske ostene. Men Hans Voll og Voll ysteri er en av nestorene i norsk småskalaysting.

Voll ysteri var vel det første ysteriet som fikk autorisasjon til å yste ost av rå melk. Selve meieriet har historie helt tilbake til 1870-tallet. Så det er bra med historie her. De eksporterte faktisk sveitserost til USA før første verdenskrig. Har flyttet litt på seg underveis, vært nedlagt en stund om jeg ikke ta helt feil, men holder i dag til på nettopp Voll, på Jæren. Ja det skulle bare mangle om ikke det lå på Jæren.

Jærosten er håndverksost der melken går direkte fra jur til ystekar. Glemte vel å nevne at dette er en kumelksost. Dersom vi skal sette den i noen bås så blir det kanskje i Raclettebåsen.

Jærosten

En fastost, flott blekgul farge med en spredt hullsetting. Mitt ekemplar er lagret bare fire måneder så den er ganske mild og fruktig i smaken. Den har også en umiskjennelig om enn ikke spesielt dominerende søtsmak. Den er der, men ikke noe mer. De har en som er lagret mye lengre, så jeg skulle gjerne smakt den ved en anledning. Det kommer nok.

Anvendelse:

Det er jo en alpeosttype dette så den har et vidt anvendelsesområde. Naturell på et godt stykke brød. Som Raclette selvsagt, ternet i salater. Og den smelter bra så det går flott i ostefondue også.

Å drikke til:

Fransk og hvitt av chardonnaydruen. Burgund eller Jura. Må du har rødt og noen må jo det, så hold deg til Burgund.

En ost vel verd et bekjentskap.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen