Hvorfor er det et strå gjennom Sainte-Maure de Touraine?

Vi snakker Chèvre selvsagt. Og fra Loire. Har du vært i Loire? Hvis ikke, da skal du ta deg en tur, det er en reise verdt. Ikke at jeg er så befaren, men jeg har vi hvert fall vært innom. Toget meg fra Angers til Saumur. Var nemlig en sommer på togferie i Frankrike. Paris – Marseille – Coullioure – Bordeaux – Bretagne – Angers – Saumur – Angers – Paris. Og jeg snakket fransk hele tiden. Ikke at jeg snakket så mye, men det jeg snakket var altså fransk. Lite stolt. Nå er jeg en introvert type, så jeg har ikke det store behovet for å prate så mye med så mange.

Min franske bragd

På perrongen i Angers på vei til La Baule glemte jeg å stemple billetten. Ikke var det kontroll på toget heller. Jeg hadde altså en «ubrukt» billett. Tilbake i Angers tok jeg motet til meg og gikk i billettluken og forklarte på min skarve fransk at jeg hadde kjøpt billett, men ikke brukt den. Om jeg kunne få pengene tilbake? Det kunne jeg ikke, men jeg kunne få byttet den i en annen billet til et annet sted. Dermed ble det altså tur til Saumur og tilbake på meg. Uti bruk av det franske språket står akkurat denne episoden som en av mine største bragder.

Saumur

Saumur ligger ved Loire, Frankrikes lengste elv. Elven starter i Le Massif Central, som også er kjent for gode oster, men ikke Chèvre. Men altså i Saumur fikk jeg med meg en fantastisk lunsj med en god flaske rød Loirevin, lunsjvin kaller jeg det; en times orgelkonsert i kirken som lå rett over på andre siden av plassen. Det var organisten som øvde og det var bare jeg som satt der og hørte på. Fantastisk opplevelse. I tillegg en guidet tur på slottet. Ja, guiden snakket engelsk, men det var ikke min skyld. Den store skuffelsen, som jeg merket allerede på vei fra stasjonen for å finne et hotell, var at elven, Loire altså, var tørr. Har kommet over det.

Sainte-Maure de Touraine

St. Maure de Touraine til modning. Foto. Michael Mathier
St. Maure de Touraine til modning. Foto. Michael Mathier

Nå kom jeg aldri til den lille byen Sainte-Maure de Touraine. Dette var før min virkelige osteoppvåkning, så jeg visste nok ikke at den lå der heller i all sin uskyld, men den ligger litt lenger sørøst. Og midt mellom Saumur og Sainte-Maure de Touraine ligger Chinon. Også kjent for sin vin.

I denne lille byen, Sainte-Maure de Touraine, tilvirker de altså Chèvren ved samme navn. Upasteurisert geitemelk. AOC siden 1990. Du kan få den i tre opprinnelsevarianter; fermier (gårdsost altså), håndverksost og kooperativt ystet.

Osten med strået

Osten er særegen i sin form, hvilken Chèvre er ikke det forresten? En tynn sylinger, 3-4 cm i diamater, men litt tykkere i andre enden og 15-16 cm lang. Dekket med aske og litt mugg. Det særegne er imidlertid strået som går midt gjennom osten på langs. Hvem fant på det og hvorfor? Hvem som fant på det vet jeg ikke, det kan være så langt tilbake som da araberne hadde tilhold i Loire. Det var tross alt de som startet akkurat dette franke eventyret.

St Maure de Touraine Foto: Michael Mathier
St Maure de Touraine Foto: Michael Mathier

Grunnen er enkel. Dette lille rugstrået har to funksjoner, hvorav den andre nok har kommet til etter hvert. Strået fungerer nemlig som armering. Akkurat på samme måte som de bruker armeringsjern når de støper en mur for å gjøre den sterkere, så brukes et strå for at osten skal holde på formen og ikke knekke. En knekt Sainte-Maure de Touraine er ikke mye stas. Det andre er at dette strået blir brukt til å enten feste prudusent-id på, eller i de mest avanserte tilfellene, skrevet direkte på strået med laser.

Å drikke til

En hvit Chinon er det mest opplagte valget, men hvit Chinon er veldig sjelden, nemlig mest rødt der. Og det gjelder for de andre nærmeste områdene også. Så da anbefaler jeg enten tradisjonell hvit Loire, en lett og avkjølt lokal rød, eller gå lenger vest. Muscadet for eksempel. Den kombinasjonen har jeg ikke prøvt, men det kan være flott å utforske litt.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen