Hva gjør du med knallharde geitoster?

De er små og de kommer i alle mulige fasonger. Normalt så er de myke eller i hvert fall kremete på et vis, men hva gjør du med knallharde geitoster? Knapt så du greier å få kniven gjennom. Skorpen er for så vidt tynn, men hard og hardt er det innenfor også. Ok, med litt god honning og noen rugkjeks så gikk det jo an å spise. Det gjorde det. Ikke var de spesielt kraftige heller, til tross for delvis lang lagring til geitoster å være.

geitoster
Små, harde geitoster klar for grillen!

Jeg funderte på hvordan jeg best kunne utnytte disse ostene som tross alt var abefalt og kjøpt på en ostebutikk i «selveste» Paris. Vi tenker gjerne Loire når det gjelder franske geitoster, men det blir som jeg har sagt flere ganger før, alt for snevert. Ingen av mine geitoster denne gangen var fra noe i nærheten av Loire en gang. Savoie, Limousin, Provence, Burgund. Hardest var nok de fire ostene fra henholdsvis Savoie og Limousin.

Geitoster på grillen

Da tenkte jeg at det beste jeg kunne gjøre var å putte dem på grillen og se hva som kom ut av det. Hadde rett nok tyvstartet en av disse regnfulle dagene vi hadde i forrige uke, med å ta en av ostene under grillen i stekeovnen. Men det er jo noe annet å ta de på grillen. Rent teknisk er det kanskje ikke det, men det er nå det likevel.
Og hva fikk jeg ut av det. Flotte varme, kremete, milde geitoster med en sprø skorpe som går den perfekte svineribba en høy gang. Det var ganske morsomt, en så hard skorpe som disse ostene hadde, ble forvandlet til knusp som virkelig knaset mellom tennene. Ikke var det noen fare for tennene heller.

geitoster
Myseskum?

Viktig å passe på ostene så de ikke bare forsvinner eller blir svidd i hjel på grillen. Det første du merker er at selv om de er tørre, så er det tross alt litt fuktighet der fremdeles. Kommer ut som skum. Om ikke annet så ser det litt morsomt ut. Ut over det så ble ostene slett ikke rennende, bare litt mykere og mer smidige. Rugkjeks og litt honning. Voila!

Å drikke til

Til dette var vi muligens ganske uortodokse i drikkeveien. En Muscadet de Sèvre et Maine Sur Lie; Ch. du Coing de St. Fiacre Comte de St. Hubert 1999. En snart sytten år gammel Muscadet. Ganske moden og fet med flott balanse som jeg syntes passet ostene veldig bra.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen