Hva er dessertost?

«Typisk dessertost» ser jeg enkelte beskrive oster som. Betyr det at de er søte? Vel, uansett, etter min mening er ikke ost dessert. Ost er ost og dessert er dessert. Osten kommer før desserten. Dersom du ønsker å avslutte måltidet med ost så er det kjempefint, men da har du sløyfet desserten. Jeg gjør av og til det.

Spiser du middag på restaurant i Frankrike så vil du få spørsmål om dessert etter osten. Det er fantastisk å avslutte et måltid med noe søtt. Hadde en fransk bekjent en gang som svor til det. Det var umulig å unngå en dessert i hans nærvær. For så vidt en god skikk det. Etter mye saltmat, ost gjerne inkludert der, er det flott å balansere med noe søtt. Så blir du i så godt humør.:-)

Ja, så finnes det søte kremoster, blant annet denne pølsen som er rullet i mandelflak eller noe slikt. Vi brukte å spise den i gamle dager. Hvitløksost likeså, men den er ikke søt. Jeg er ikke glad i smakssatte oster eller andre mat varer for densaks skyld, kanskje med unntak av yoghurt. Jeg vil helst ha rene smaker, og hvis ne smaker noe som helst så er det den smaken jeg vil ha, og ikke noe annet. Så er jeg da da også betraktet som en glad amatør i Alsace fordi jeg vil ha min Munster uten cumin. (Det heter kanskje spisskummen).

Jeg har bestemt meg for at jeg ikke skal smake retsina, og har heller ikke noe behov for drikke som Peach Canei. Spekemat skal ikke være røkt, det er noe de driver med på Voss. Men for all del, det finnes unntak. Så har jeg sagt det og jeg slipper å tenke på å bli tatt på det. Trøffelhonning for eksempel.

For å hanke meg inn fra en lang digresjon, det jeg oppfatter som dessertoster er altså gjerne søte og smakssatt med noe. Er det din favoritt, så er det flott. Du vil ikke finne mye om det her, men en god del om andre typer oster. Fortrinnsvis upasteuriserte. Franske. Og norske. Pluss drikke. Og så litt annet.

Velbekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen