Hjerteoster eller ostehjerter?

Hva passer vel bedre enn å skrive om hjerteoster eller ostehjerter nå? Det er tross alt valentindagen i morgen. Valentindagen er noe jeg lærte om da jeg studerte i England; i Manchester og det ligger i England. Slett ikke alle som vet eller tenker over England og Storbritannnia er to forskjellige ting, der det siste inkluderer det første. Det var ingen tradisjon jeg brakte med meg hjem, så jeg tar ikke ansvaret for å ha innført den til Norge.

Ostehjerte for hjerteoster

Et ostehjerte banker selvsagt for hjerteoster på en slik dag, og på mange andre dager også. De er da både søte og flotte, og ikke minst gode mange av disse hjerteostene. Jeg vet ikke noe om hvordan de har oppstått, men det trengs bare en idé og en form så er det gjort.

Hva slags hjerteoster finnes?

Det finnes noen, men markedet flommer ikke over av denne type oster, ei heller som limited editions i forbindelse med for eksempel valentindagen. Som jeg vet i hvert fall.
Skrev vel om et par her om dagen. Cœur de Saint Felix er

Cœur de Saint Felix
Cœur de Saint Felix

en søt liten sak på bare ca 35 gram. Fra Midi-Pyrenées, altså i de sydlige Frankrike. Tilvirket av rå geitemelk. Modnes i ganske kort tid, den er tross alt veldig liten, men den sparker fra i munnen og du er aldri i tvil om at det er en geitost.

En annen jeg skrev om er Neufchâtel. Fra nordvestlige Normandie, rå kumelksost og med AOP-beskyttelse. Denne kommer i hele seks forskjellige versjoner, hvorav hjerteformet er en; til og med i to hjertestørrelser. Vakkert. Ikke den osten Normandie er mest kjent for, men visstnok den eldste. Siden vi er der så skal det nevnes at Camembert også kommer i en hjerteversjon om enn i en helt annen betydning. Har aldri smakt den, ikke sett den heller og tviler på om den er tilgjengelig her til lands. Cœur de Camembert au Calvados heter den. Og grunnen til at den heter Cœur er at den er skrellet og så lagt i bløt i Calvados. Det er altså bare hjertet av osten som er igjen og det blir behandlet med det beste Normandie kan oppdrive av drikke, Calvados. Slik er det. Drikk Calvados til om du kommer over et eksemplar av osten.

En chèvre til

Det er også en ost som heter Cœur de Berry. Fra Loiredalen. Hører til samme familie som Selles sur Cher. Sistnevnte ligger i kjøleskapet, er rund og slik sett ganske kjedelig.

Cœur de Neufchâtel. Hjerteformet og upasteurrisert kumelksost
Cœur de Neufchâtel. Hjerteformet og rå kumelksost

Men utrolig god. Da kan jeg tilgi det med formen. Dekket med naturlig hvitmugg som blir ganske sotete når kullpulver tilsettes. Skitten men ren.

Noe mer?

Ja, tilbake helt til det nordvestlige Frankrike finner vi to pasteuriserte oster, kjedelig nok. Cœur d’Arras er i Maroilles-familien, og har en temmelig skarp duft. Kanskje ikke noe for valentindagen. Dernest fra samme området Cœur d’Avesnes. Rødkittoster begge to.

Overraskende nok finnes det i samme området, Picardie, en  hjerteost av rå melk også. Guerbigny heter den. Kommer fra landsbyen ved samme navn og er nok ikke i sesong enda. Selv om det er en kumelksost så er den altså en sesongost. Det finnes flere kumelksoster som er sesongoster så det er ikke spesielt unikt. Fra samme området kommer det også en ost som heter Rollot. Det finnes en industrivariant av den som er hjertefomet; ikke så veldig interessant med andre ord.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen