Hei OsteEvangelist. Har du smakt pultost?

Har det. Selv om jeg i en tidligere post for en stund siden har reflektert over det faktum at jeg eventuelt må like Pultost og/eller Gamalost når jeg engang har den lidenskapen jeg har, altså ost. Kom til den selvbestaltede konklusjon at det trenger jeg ikke.

Så kom ovennevnte beskjed på Facebook fra en god venn av familien og jeg svarte vel som sant var at noen stor tilhenger er jeg ikke. Så da er du ikke interessert i en prøvesmak fra en seter på Totenåsen, da? En viss sårhet i den meldingen? Åh, jo da. Så galt er det ikke. Selv om det ikke er noe jeg slik sett går ut for å kjøpe i tide og utide. I dag ble den overrakt; det var mer enn en prøvesmak for å si det slik, men den luktet på ingen måte så mye som hun påsto, men det kan godt være at vi har vidt forskjellige grenseverdier når det gjelder ost og duft. Ser ikke bort fra det. Alternativt kan den ha roet seg litt i den tiden hun har hatt den i kjøleskapet.

Den var veldig mild og fin med flott karvesmak. Overraskende mild. Kanskje de har et eget håndlag med pultosten på Holensætra på Totenåsen ovenfor Skreia? En sesongost dette siden den produseres på setra om sommeren, sammen med smør og rømme.

Den har som sagt karve som de fleste pultoster. Munster anbefales også spist med karve. Men der må den serveres ved siden av. For pultostens del kommer den godt og blanda.

Sist jeg hadde pultost i hus, den var for øvrig fra Avdem, brukte vi den også på spaghetti Bolognese i stedet for revet Parmigiano Reggiano. Det ga rett og slett en helt annen og vesentlig mer pikant smak. Vel verd et forsøk. Jeg sier derimot ikke at barna nå bare vil ha pultost på paghettien, de er nok fremdeles tilhengere av Parmigiano Reggiano.

Jeg har for øvrig lenge lurt på navnet. Det kommer fra latin; pulta som betyr grøt.

Anvendelse

Flatbrød, godt smør og pultost. Som en snack. For de dristige som nevnt ovenfor. Ellers, sammen med smør og/eller rømme i bakt potet. Alle lavkarboentusiaster og kroppsbyggere burde leve sitt liv på dette. 40% protein og 1% fett sier Tine. Og da er det vel slik.

Å drikke til

Mørkt øl og en sup Gammel Opland eller lignende. Vin er vanskelig tror jeg men Ostecompagniet sier en syrlig hvitvin. Da tenker jeg at det mest nærliggende er en Riesling fra Tyskland eller Østerrike.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen