Fromagerie du Col del Fach med sine fantastiske oster

Fromagerie du Col del Fach
Cabri Ariégeois fra Fromagerie du Col del Fach

Jeg har ved noen anledninger og uten helt å vite om det spist oster fra Fromagerie du Col del Fach. Det er over et ganske bra tidsrom, det skal sies. Det er ikke alltid like lett å få tak i hvem som faktisk har ystet den osten du spiser heller. Jeg har tidligere skrevet om to av ostene, har jo beskrevet hvor de kommer fra, og for den ene den romantiske historien som ligger bak. Men selve gården og ysteriet har ikke dukket opp, og rett skal være rett, de har ikke vært lett synlige på nettet. Kan være flere årsaker til det for eksempel at de har andre ting å sysle med.

Fromagerie du Col del Fach

Dette er både et gårdsysteri og et håndverksysteri. To ysteri i ett altså. Dette er det kanskje bare jeg som bryr meg om, men grunnen til at jeg skriver det slik er at de yster noen oster av egen melk, mens andre ystes av innkjøpt melk. Historien og gården skriver seg tilbake til 80-tallet da Philippe Garros kjøpte jord i en avsidesliggende åtte kilometer lang dal som lokalt går under navnet motets jord eller noe slikt (la terre courage). Det var nybrottsarbeid som innebar både rydding og bygging. På tidlig nittitall kom det en canadisk operasanger inn i livet hans. Marie-Suzanne hadde fransk mor og alltid drømt om å bo i Frankrike. Om det var som bonde/yster vites ikke, men slik ble det, dog ikke nå lenger, de solgte gården og ysteriet i 2019. Alt i 1992 skapte de sin første ost som par, for å feire at de var blitt sammen. Ganske romantisk.

Atypiske oster

Le Petit Fiancé des Pyrénées er av geitemelk og av reblochontype, altså fra Savoie. Året etter kom den fantastiske Cabri ariégeois, en geitost det også, men denne gang i Mont d’Or stil som er fra Jura. Bedre enn originalen vil jeg si, men det er sikkert smak og behag. Så kan man jo mene, ikke noe spesielt pyrineisk over dette, men kanskje ikke så originalt heller siden begge er kopier. Men både ostetype og at det er geitemelk er atypisk for Pyrineene. Der er det gjerne sauen som rår og ostene helst faste, selv om det på slettene vestover er mange halvfaste og myke sauemelksoster. Veldig gode også. En slik er en av de siste kreasjonene og den tredje osten fra Fromagerie du Col Del Fach som jeg har smakt: Le Cupidon. En fastastisk rik ost som etter litt modning blir veldig rennende.

Gården har ca 290 geiter, men ingen sauer og heller ikke kyr. Så all saue- og kumelk er innkjøpt fra gårder i nærheten.

Slutt, men still going strong

Dessverre ville skjebnen det slik at Philippe ble syk, og som nevnt måtte de selge livsverket sitt i 2019 og bor i dag i Canada. En pensjonert ingeniør fra Paris har overtatt. Han ønsker å videreføre det som allerede er skapt, samtidig som han vil automatisere og øke volumet. Så får vi håpe at ikke ingeniørgenene tar overhånd og fører til at det håndverksmessige forsvinner. Han har i hvert fall lovet at det ikke skal skje.

Kilde: SoCheese.fr

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen