Franskmenn har litt andre juletadisjoner enn oss, de er nok også litt mer finslipte enn det vi er, så det går mye i både østers og gåselever. Og så må de selvsagt ha ost.
I Norge er det hollandske faste oster og en importert britisk tradisjon som gjelder.
Typisk fransk
Men hva er typiske franske juleoster? Etter det jeg har greid å lese meg til så er det ikke en ost eller ostetype som gjelder til jul. Veldig mye hva som er i sesong. Mont d’Or for eksempel, fortrinnsvis den franske varianten Vacherin du Haut Doubs. Den kan jo fås i en boks av trespon, men også som en stor rund ost à la en ekte Brie (nå er vi på form og størrelse).
Blåmuggtradisjonen har de også, kanskje ikke så utpreget som britene, men fremdeles. De har jo litt å velge mellom.
Faste fjelloster har også sin plass på det franske julebordet. Spesielt Beaufort og Comté. Av de to er nok førstnevnte min absolutte favoritt.
Det er en diskusjon om ost til julemiddagen skal være et utvalg eller bare én. I den grad sistnevnte gjelder så heller nok de fleste mot en hvitmuggost. Brie, Camembert eller kanskje en Brillat-Savarin. Sistnevnte er jo fet og fin, full av fløte som den er.
Det finnes selvsagt noen regionale tradisjoner. Og i Alsace er juleosten Munster, servert med karve. Hva ellers? Et glass Gewurztraminer.
I Champagne er det nok Langres servert med en skvett Champagne på toppen siden osten har et søkk på grunn av at den ikke vendes. Det er nok mange andre regionale tradisjoner også.
Skal bare en ost servers så er det nok en myk en, enten det er hvitmugg eller rødkitt. De hvite er jo definitivt mildest. Dersom hvitmugg føles litt kjedelig, noe jeg slett ikke er enig i, så finnes det måter å piffe dem opp på. Kommer tilbake til det senere.
Å drikke til
Champagne og lokal vin. Slik er det.