Fersk sæterost av rå kumjølk

Jeg har smakt sæterost fra Brimi sæter noen ganger, men aldri en så fersk en, nemlig årets årgang; 2016. Det var en kollega som kom med den etter å ha vært på høstferie opp i Skjåktraktene og kjøpt med seg litt ost på vei hjem. Slike tiltak blir selvsagt satt umåtelig pris på.

Sesongost

Sæterost fra Brimi er en sesongost. Den ystes kun om sommeren når buskapen er på fjellet. Resten av året går melken til Tine. Setra ligger for øvrig ved vatnet Tesse. Kommer du sørfra over Valdresflya, så ta av til venstre etter Lemonsjø på smal, men etter forholdene veldig bra veg.

sæterost
Sæterost fra Brimi sæter.

Fersk eller vellagret?

Som sagt hadde jeg bare tidligere smakt forholdsvis vellagret Sæterost fra Brimi. Da blir den ganske hard, fastere enn andre mer kjente fjelloster lenger sør fra, som også gjerne har et år eller mer så på modningslageret. Fin, intens smak med markant saltinnhold. Var derfor litt spent på hvordan denne mye ferskere varianten ville smake.

sæterost
Kompakt, fin gulfarge og halvfast. Fin å skjære med ostehøvel.

Du ser det allerede på selve osten, som er litt gulere i fargen, og ser noe mindre fast ut. Kompakt og halvfast konsistens; god å skjære med ostehøvel. Fin duft av melk. Smaken er ganske mild, lett syrlig og veldig behagelig. Jeg synes nok at osten tjener på et års modning eller så, selv om den da blir fastere, men mye mer konsentrert i smaken, rustikk og med hint av fjøs, noe jeg setter pris på. Bærer mer preg av at det er en håndlaget sæterost da. Imidlertid forstår jeg godt at det er et marked for denne yngre versjonen. Osten fortjener imidlertid både godt brød og godt smør til.

Å drikke til

Dette er en ost som godt tåler en lett og fruktig rødvin. Da er det nærliggende å tenke på Beaujolais. En del røde Loire-viner har imidlertid samme egenskapene, spesielt de som er gjort på Gamay-druen. Chardonnay vil også fungere veldig bra sammen med Sæterosten.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen