Brun de Noix au lait cru – verd å prøve

Jeg er litt slik skrudd sammen at jeg vil ha rene smaker. Derfor er jeg skeptisk til oster som er smaksatt med alle mulig slags urter og hva det skal være. Derfor var jeg litt skeptisk til hva som befant seg innenfor skorpen da jeg kom over en ost som het Brun de Noix au lait cru. Siste delen var unektelig et godt tegn. Litt skakkete oversatt så betyr det rå melk som er brun av valnøtter. Slikt aktiverer alarmklokkene hos meg, men av og til må jeg overstyre det og være litt vill og gal. Det var tross at en ost av rå melk.

brun de noix
Brun de Noix au lait cru fra det vestlige Loire.

Brun de Noix – så feil kan man ta!

Navnet skjemmer ingen heter det, ei heller Brun de Noix, som vel navnet blir forkortet til. Rett nok har den en ganske sterk valnøtt/nøttesmak, men det kommer av at den er vasket i valnøttlikør. Formildende det. Det dreier seg altså om en kittmodnet ost. Dette er en stor gruppe oster vasket i alt fra saltvannsoppløsning til cider, øl, marc og altså valnøttlikør. Veldig interessante oster, som jeg planlegger å gjennomgå i et eget kurs til våren. Noen og enhver vil bli overrasket over spennet i denne gruppen.

Klostertradisjon

Brun de Noix er altså en halvfast, rå kumelksost som kommer fra meieriet Beillevaire i Machecoul sørvest for Nantes. Denne osten er ystet etter god gammel klostertradisjon, som de fleste halvfaste rødkittoster er. Osten modnes én til to måneder, er krem til blekgul i fargen, mens skorpen er brun etter vaskingen med valnøttlikør. Osten har tydelig smak av nøtter og melk.

Å drikke til

Vi er i Loire, det er en ost som til tross for valnøttlikøren går godt med rødvin. Anbefaler at du prøver en Chinon til Brun de Noix.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen