Californias Marin County

Det er osteløypa det. Vi snakker om wine route og til dels også cheese route og vet ikke hva slags route. I California snakker vi om wine trail og altså cheese trail.

Cheese trail ligger altså i Californias Marin County som ligger vest for de mest sexy vinområdene. Men, når det er sagt, i Sonoma. Nå er det naturlig at det likevel er et visst skille. Kyr i vingården er nok lite ønskelig for å si det slik.

California Blue?

California er en markant aktør i ysteriutviklingen i USA. Det skjer en rivende utvikling, men det er stater som Oregon og Vermont som i dag står for de store nyvinningene. Det var imidlertid i California det hele startet i sin tid. Og da tenker jeg på etablering av gårdsysterier og det amerikanerne kaller artisanal cheese making, altså småskala meierier uten egen gård. Mye av dette har selvsagt med ildsjeler å gjøre, som tar tak og dermed driver en hel ”industri” fremover. I Californias ysteutvikling er da ikke hippiebevegelsen helt uten betydning. Noe måtte de vel finne på etter at den epoken gikk mot slutten, og da var vel ysting sånn passe aparte tenker jeg. Men det kan godt hende det lå en mye mer fundamental og veloverveid tanke bak det hele. Rett skal være rett, noen har holdt på vesentlig lenger enn det.

God ost i California?

Er det noe god ost i California da, enn si USA i det hele tatt? Plastic fantastic har et ufortjent dårlig osterykte. Rett nok er det ikke gitt at osten på pizzaen fra Domino’s eller andre billigleverandører nødvendigvis er helt ekte ost. Og det finnes grusomt mye tvilsom industriost. Men det er noe med amerikanerne. De som flipper ut de gjør det så inderlig og da er det med et engasjement, grundighet og overbevisning uten sidestykke. USA er tross alt kontrastenes land. Dessverre kjenner vi nok best til plastic fantastic-siden.

Men tilbake til California. De viktigste ysteriene ligger på strekket mellom Petaluma i sør og Sebastopol i nord. De fleste ysteriene tar imot besøk, noen har drop-in mens andre krever at du gjør en avtale. Husk også at dette er USA. Det betyr at selv om det er et gårdsysteri eller håndverksysteri så er det ikke nødvendigvis en liten garasjeaktivitet eller ominnredet leskur.

Noen spesielle?

Først vil jeg nevne Cowgirl Creamery. Er nok mest kjent for sin mye Mount Tam. Ja, de oppkaller oster etter fjelltopper der også. Økologisk , men pasteurisert som alle myke oster. De har to ysterier, hvorav det ene ligger i Petaluma.

Vella Cheese Company ligger i Sonoma. På dette ysteriet ble Dry Monterey Jack skapt for første gang på trettitallet. Monterey Jack er også deres hovedattraksjon. Veldig kjent ost i USA. I dette landet hvor en nordmann kan bli overveldet av alle valgene er Jack et fast tilbud i en hver hamburgerbar, sammen med et vell av andre oster. Ligger i Sonoma dette.

Marin French Cheese Company ligger i Petaluma. Dette er USA’s eldste håndverksysteri og har holdt på siden 1865. Vesentlig før hippietiden med andre ord. Mens andre ysterier gjerne holder på med faste oster basert på sveitsiske og italienske tradisjoner eller geit og sauemelksoster av ymse slag, driver dette ysteriet med myke hvitmuggoster; altså Brie- og Camemberttyper. Skal visstnok lage habile hvitmuggoster. Det kan jo elles bli mye faste oster.

Pasteurisering/ikke pasteurisering

USA er håpløst hysteriske på mange områder. Men det er ikke slik at all ost er pasteurisert. Imidlertid er det forbudt å selge upasteurisert ost som har vært lagret mindre enn 60 dager. Mange pasteuriserer melken, det skal være sagt, men det er mange som yster ost av upasteurisert melk også. Både Valley Ford Cheese Company og Weirauch Farm and Creamery yster upasteurisert ost. Sistnevnte tilvirker sogar en sauemelkssåpe om du skulle være interessert.

Kurs

Mange av disse ysteriene arrangerer også kurs, fra en dags om hvordan yste din egen «Mozzarella» på kjøkkenbenken til mer omfattende saker.

Verdt en ostereise?

Definitivt. Det er dessuten et særdeles vakkert område. Og selv om kanskje californisk vin i utgangspunktet ikke er en favoritt kan jeg garantere deg en positiv vinopplevelse, så det må du også ta med deg. Med mindre du er avholdende så er det også vanskelig å unngå. Lei bil og ta deg tid. Mange flotte steder å bo, enkelt eller kongelig. Ysterier og vingårder tar imot overnattingsgjester. Fra hamburgersjapper til extra fine dining. Et vell av muligheter. Oslo – København – San Fransisco. Det er det enkleste. Det var gratisreklamen.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen