brie

Brie Le Fougerus

Det hender jeg kommer over oster jeg ikke har smakt før. Det hender i grunnen ganske ofte og gjør det å være osteblogger mye mer morsomt. Stadig noe nytt. Jeg er nemlig slik skrudd sammen at jeg trenger litt variasjon. Da er det flott med nye oster, så som Brie Le Fougerus.

Gode kolleger

Det var altså en kollega som kom hjem fra Danmarksferie og hadde kjøpt med seg ost. Han var så spesifikk på at den måtte være upasteurisert at det ble en fransk. Det var jo litt deprimerende på danskenes vegne. Butikken var Ost & Vin i Kerteminde og de visste selvsagt råd. Det var da et lykketreff at den osten de foreslo var Brie Le Fougerus, eller bare Le Fougerus. Den har jeg nemlig aldri smakt før.

Småvokst Brie

Sammenlignet med de andre skikkelige Brie’ene, Brie de Meaux og Brie de Melun er denne mye mindre, ca halvparten i omkrets. Til alt overmål er den dekorert med et bregneblad. Upasteurisert, selvsagt.

Brie Le Fougerus
Brie Le Fougerus

Håndverksost

Denne håndverksosten som tilvirkes av et firma som heter Rouzaire, ble faktisk opprinnelig tilvirket som en gårdsost for å dekke eget behov. Hvor bregnebladet kommer fra vet jeg ikke, men det er jo flott med litt pynt. Om det smaksmessig har så stor betydning er vel tvilsomt. For godt og vel 100 år siden begynte de å selge den også, men noe industrielt eventyr har det heldigvis aldri blitt. Fremdeles tilvirket i relativt liten skala og bare i sommerhalvåret så vidt jeg vet.

Den veier et godt halvt kilo, så det er flott å kjøpe en hel ost. Smaksmessig ligger den på linje med Brie de Meaux, det vil si at den er litt skarp i smaken og har et snev av fjøs. Og så kanskje en tanke saltere enn vanlig for Brie, men det er ganske marginalt.

Tilgjengelighet

Dessverre så har jeg aldri sett denne i Norge. Betyr ikke at den ikke kan være tilgjengelig. Men velassorterede ostespecialer i DK har den tydeligvis. Du får gjøre det til en liten opplevelsesreise da.

Drikke til Brie Le Fougerus

For å gjøre det ganske enkelt, så prøv noen av de store franske røde. Bordeaux, Burgund og nordlige Rhône. Jo, det funker nok med hvit burgunder også, gjør som oftest det til ost.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen