Askeonsdag – ost og aske?

Vet ikke hvorfor siste dagen før fasten kalles askeonsdag, kanskje fordi aske i utgangspunktet er rent, ren karbon vel, og fasten representerer renselse. Aske brukes i flere sammenhenger, noen av dem passer ikke inn i denne bloggen, men er ikke uvanlig på ost. Spesielt fersk geitost kommer rullet i aske. Ikke alle, men det er veldig vanlig. Noen er pakket i trespiler og noen har en myk skorpe, gjerne med mugg. Men de som er svarte utenpå har fått seg en runde med aske. Slik som for eksempel Cathare på bildet.

Cathare dekket med aske

Morbier har en askerand i midten, den er der opprinnelig for en grunn, men i dag mest for tradisjonens del og pynt. Det kan du lese mer om her.

Ellers blir aske dels brukt for dekor og dels for å skape positive omgivelser for mugg og bakterier som er ønsket på skorpen. Men også beskyttelse. Sånn er det!

Asken kan trygt spises, ikke noe problem. Smaker ingenting og ikke blir du svart på tennene heller.

Med dette kan det slås fast at askeonsdag og askeost ikke har noe med hverandre å gjøre.

Men godt er det uansett dag. Og gjerne med et glass tørr hvitrvin til, enten det er geitost eller Morbier.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen