Kumelksost. Upasteurisert og engelsk. Det var vel ingen bombe akkurat. Cheshire er altså en (i utgangspunktet) ost fra grevskapet Cheshire i nordvest-England. Grensende bl.a. til Greater Manchester og Merseyside for fotballentusiaster. Et annet grevskap som grenser til Cheshire er Shropshire, og det er faktisk her Appleby’s Cheshire lages. I en landsby som heter Weston-under-Redcastle; så malende!! Med andre ord: en Cheshire fra Shropshire. Håndlaget av familien Appleby på gården Abbey som ligger ganske så vakkert ved elven Dee. Den siste ekte Cheshire, eneste upasteuriserte, laget av entusiaster. Så vidt jeg vet tilvirkes ikke osten i Cheshire lenger i det hele tatt.
Dette er en ost med historie. Det er nemlig aminnelig antatt at Cheshire er Storbritannias eldste ost. Helt tilbake til romertiden og nevnt i the Domesday Book, dommedagsboken altså, som er nedtegningen av den store folke- og boligtellingen som ble foretatt i England i 1086 etter ordre fra Vilhelm Erobreren.
Godt dokumentert med andre ord.
For skikkelig å gni historien inn når vi først er i gang så kunne de distribusjon i gamle dager (også), denne osten var nemlig å finne i enhver by av noe størrelse på midten av 1700-tallet. Fraktet enten på veien eller det sinnrike kanalsystemet som går gjennom hele England. Dessuten the Cheese of Choice ombord i Admiral Nelson’s skip The Victory. Så denne osten har vunnet kriger.
Hva slags ost er dette og hva er foranledningen til denne posten om en ost de færreste har hørt om. Da jeg spiste min Cheshire som ostetoast hadde jeg ingen kunnskap om dens famøse historien. Men god var den. Det som er å si om denne er at den er mindre syrlig i smaken enn det jeg husker Cheshire til å være.
Dette er en hard ost, først og fremst. Den er sylinderformet og lakserosa i fargen. Det har med et fargestoff de tradisjonelt har tilsatt; annatto heter det. For de av dere som er mer Frankofile en Anglofile uti osteverdnen, så kan den minne om Cantal, og minner den om Cantal så kan den likesågodt minne om Salers. Det er faktisk ikke urimelig å anta at i løpet av korsfarertiden har Cheshireoppskriften funnet veien til Auvergne i Frankrike (hvor Cantal og Salers tilvirkes) og Spania også.
Mild smak og en lett smuldrete ost, men utvikler mer smak ved lagring da også en del urtearomaer kommer frem. Fantastisk med ferske fiken, aller helst fikensyltetøy, eller dadler.
Er det muliug å få den i Norge da? Cheshire burde være mulig, i hvert fall Appleby’s.
Å drikke til? Nå kommer vi til den virkelige grunnen til at Appleby’s Cheshire ble dagens tema. Den egner seg godt til maltwhisky. Det var Vinbladet som kom i postkassen i dag som skrev om maltwhisky og deriblant kombinasjonen maltwhisky og ost. Cheshire var ikke nevnt der, den kombinasjonen fant jeg ut av etterpå, men har du en Cheshire og en god men mild matwhisky, ja da kan du ikke be om mer.
Vel bekomme.