Jeg så den i butikken forrige helg, men syntes den ble litt dyr. Kanskje det er denne prosenttollen som slår inn; myke rødkittoster lever et tollfarlig liv, jeg vet ikke. Fristende er den i hvert fall denne myke upasteuriserte geitemelksosten fra Loubieres-området i Midi-Pyrénées, sydvestre Frankrike. Tilsvarende Vacherin du Haut-Doubs eller det vi populært kjenner som Mont d’Or. Forskjellen er imidlertid melketype og området den kommer fra. Men kommer imidlertid i tilsvarende emballasje. Fantastisk flott geitesmak. Rødkittskorpe. Lagres en måned før salg. Blekoransj skorpe, blekhvit ostemasse. Varmes i ovnen på 180 grader i 25 minutter og spises med skje. Godt brød til. Kan brukes som en mini-fondue.
Jeg nevner dette fordi den er et godt alternativ til, eller tillegg til det vi altså populært kalle Mont d’Or. Spises som nevnt på samme måte. En hel liten ostefondue i seg selv. Noen brødbiter, en gaffel og osten. Alternativt bare med skje. Vin i glasset og en liten skarp en ved siden av. Kirsch helst.
Flere byer i Belgia
Det finnes flere slike alternativer. Vacherin d’Abondance fermier er en annen. Kommer fra ca. samme området som Mont
d’Or. Vinter- og vårost når kyrne står hjemme i fjøset. Straks de drar til fjells blir melken til Abondance. Av rå melk denne også.
Nå må jeg imidlertid innrømme at jeg ikke har sette denne osten i norske ostedisker. Det betyr ikke at den ikke eventuelt finnes. Mont d’Or er ganske hypet, og med god grunn; så det er ikke det. Men det finnes andre alternativer som er verd å prøve. Cabri-Ariégeois er til og med tilgjengelig. Har du noe spenst så tar du en av hver og sammenligner. Vacherin d’Abondance fermier må du kanskje på skiferie i de franske alper for å få tak i. En reise verd?
Å drikke til
En hvit og tørr fra Languedoc-Roussillon tenker jeg i utgangspunktet til Cabri-Ariégeois, men den vil passe til alle sammen. Alternativt noe godt hvitt av Chardonnaydruen.