Vårens ønskeliste 2

Må innrømme at jeg ikke er så veldig bevandret ut i spansk ost. Manchego selvsagt. Og så handlet jeg en gang en sinnsykt god ost på flyplassen i Malaga. Jeg husker opplevelsen, men har ingen begrep om hvilken ost det var. Bortsett fra at den ikke var så stor, type porsjonsost og forholdsvis myk. Kanskje var den til og med litt blå, men det blir bare spekulasjon. Imidlertid bringer det meg til en annen ost som står på ønskelisten, nemlig

Cabrales

Upasteurisert blåmuggost fra Asturia i Nord-Spania. Det er sånn cirka midt på den spanske Biscayakysten, altså litt vest for Bilbao. Og litt inn i landet. Skal du dit på tur, så ta med deg Guggenheimmuséet i Bilbao i samme slengen. Det var nå det.

Ku og og/eller!!

I utgangspunktet en kumelksost, men den kan også være blandet med geit- og/eller sauemelk. Spesielt når den er blandingsost har den kraftig smak. Uansett en veldig god ost, for all del. Jeg har ikke så mye erfaring med denne osten, men det hevdes at dette kanskje er Europas beste blåmuggost. Derav selvsagt mye av interessen fra min side.

Cabrales og Cider
Cabrales og Cider
En DO-ost. Eller PDO på EU-språket. Det vil si den har opprinnelsesbeskyttelse. For eksempel; skal du yste Cabrales må melken kun komme fra dyr som er født og oppvokst i Asturia, nærmere bestemt fjellene som heter Picos de Europa. Som med så mange blåmuggoster så modnes også denne i grotter. Kalkstensgrotter nettopp oppe i Picos de Europa-fjellene. To til fem måneder.

Opprinnelig ble denne osten pakket i lønneblader. Men det var da. Nå kreves det at den pakkes i mørkegrønn aluminiumsfolie. Er du på tur, så kan det skje at du finner ost som fremdeles er pakket i lønneblader. Men, det er utenom reglementet, må vite. Da vet du i hvert fall at det er småskalaystet ost.

Bruksområde

God som den er så brukes den også flittig i matlaging. Blant annet i varme sauser, eller bare smeltet over grillet kjøtt. Men spis den gjerne naturell. På godt landbrød med fersk fiken til, også med litt god salami eller andre tørkete pølser.

Å drikke til

Her går det godt med en moden og fyldig spansk rødvin. Lokal cider som på bildet, samt en litt søtlig sherry. Nei, ikke Bristol Cream. Da heller Lustau VOS Oloroso 20 Years. Ikke noe billig drikke, men så er da osten god også.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen