Soumaintrain, åh Soumaintrain – så godt så godt

soumaintrain
Soumaintrain fermier fra Ferme Leclere – nytelse i en boks

Soumaintrain er for mange den ukjente lillesøsteren til Epoisses. Fra samme området, Burgund i Frankrike, men der Epoisses kom med munkene og ble først ystet av dem, ble Soumaintrain til fordi de lokale måtte betale tiende til nettopp munkene, eller klosteret i nærheten.

Landsbyen Soumaintrain

Soumaintrain er en ost som bærer sitt navn etter landsbyen den kommer fra, i departementet Yonne, nord i Burgund, en halvtimes biltur på franske landeveier nordover fra Chablis. Eller som det heter på fransk, Soumaintrain har donert sitt navn til en ost – «Elle a donné son nom à un fromage« – vakkert.

Klosteret Pontigny

Det sies altså at Soumaintrain ble «oppfunnet» fordi de lokale trengte å betale tiende til klosteret i Pontigny. Det klosteret var et cistersienserkloster grunnlagt i 1114 som det andre av fire datterkloster under Abbaye de Citeaux som ikke ligger så veldig langt unna. Munkeby utenfor Levanger er også et kloster under Abbaye de Citeaux. Imidlertid gjorde den franske revolusjonen slutt på klosteret i Pontigny, det skjedde i 1791. Kirken ble imidlertid stående og står der den dag i dag.

Skriftlige kilder nevner osten Soumaintrain første gang i 1631, men det er grunn til å tro at den har vært der mye lenger enn det. Så kan vi trygt si at det er de siste hundre årene den har hatt et liv utenfor lokalområdet, og kun i den senere tid utenfor landegrensene. Den har alltid levd i skyggen av Epoisses og gjør det for så vidt ennå, selv om den står særdeles godt på egne ben.

Fermier eller industriel

Den kan være begge deler og så noe i mellom. Det er som er å si er at industriel er pasteurisert og fermier er av rå melk. I mellom der har vi produsenter som Gaugry sør for Dijon, som yster av rå melk selv om de er et bra stort meieri. I Norge vil det være oster av både rå og pasteurisert melk tilgjengelig. Min ost kommer fra et gårdsysteri i Soumaintrain, litt utenfor selve landsbyen, som har ca 218 innbyggere for øvrig. Ferme Leclere heter den. Ystet av egen melk fra Montbéliarde-kyr. Osten har for øvrig IGP status som betyr at ost herfra har noen særtrekk, men typen er ikke unik i verden. Forskjellen fra Epoisses er for eksempel bl.a. syrningstid, hva skorpen er vasket med og modningstid.

soumaintrain
Soumaintrain på frukttoast fra The Fine Cheese Company

Hva smaker Soumaintrain?

Kommer an på alder. Er den ung så smaker den ja litt fjøs, men mest av alt melk, som preges av en fin sødme. Rund og balansert, ikke noe som stikker og biter, ikke utpreget salt som noen av rødkittostene kan være, bare fyldig og mye god smak. Med alder strammer den seg til.

Dette er en ost fra den franske landsbygda og er slik sett rustikk. Ofte brukt som kjøtterstatning, og det var kanskje grunnen til at denne ostetypen var veldig populær i klostrene. Fattigmannens kjøtt, sier de i Normandie. Derfor kan du for eksempel bruke denne osten som en forrett med litt grønn salat og kanskje noen hakkede valnøtter. Eller på ostefatet etter hovedmåltidet.

Å drikke til

Kjerneområdet for osten er like nord for Chablis, så det vil jo være et naturlig valg. Men la det være en Chablis med substans, og da må du litt opp i både pris og kvalitet. Det fortjener osten. På den røde siden kan du godt prøve en Côte de Beaune, eller hvis du vil ha mer frukt, en Beaujolais Village.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen