Det er definitivt ost til påske. Noen vil si at alt handler om sjokolade, men for meg handler det om ost, og noen andre ting som å gå på ski og en 10 dager lang ferie. En av fordelene med å bo i Norge. Bivirkninger. Mest av alt er påsken god mat og gode viner, og ost hører selvsagt med. Og tross alt – litt sjokolade.
Et forslag til påskeostbrett
Jeg drar opp i den norske fjellheimen noen dager tidlig i påsken, og det er disse ostene jeg skal ha med meg. Ikke så mange egentlig, men mer enn nok til å lage et hedonistisk ostebrett. Ta med noen flasker vin også selvfølgelig. Du får et hint om hvilke typer vin hvis du leser videre.
Brie de Melun
Brie de Melun. Jeg foretrekker denne fremfor den kanskje mer kjente og definitivt større i volum og distribusjon, Brie de Meaux. Når det er sagt, er det ikke noe galt med Brie de Meaux, men Brie de Melun er laget litt annerledes, noe som er til det bedre etter min mening. Og denne forskjellen er i utgangspunktet syrningstiden. 18 timer for Brie de Melun. Ingenting i nærheten av det for Brie de Meaux. Dette gir mer volum til smakene. Fra fire til tolv ukers modning. Jeg foretrekker variantene som tilhører første halvdel fremfor andre, men siden jeg bor i Norge og nordmennene foretrekker generelt sin brie godt modnet. Det er min skjebne da. Det er ikke optimalt, for meg i alle fall, men jeg kan leve med det. Min gane ser ut til å ha en fransk innflytelse der. For ordens skyld er disse to briene de eneste med beskyttet opprinnelsesbeskyttelse, eller AOP om du vil siden vi er i Frankrike. Fun fact: hvis du kjenner fabelen Reven og Kråka av Jean de la Fontaine basert på Aesops fabler, så bodde han i Melun en stund, så osten kråken har i munnen er et stykke Brie the Melun. Det må være sant.
Chabichou du Poitou
Franskmennene har et ordtak som sier at mellom påske og allehelgensdag skal det stå chèvre på bordet. Det er en god vane. Så på påskeostbordet mitt blir det en chèvre eller to. De er vanligvis små, så du kan velge å ha mer enn én variant. Jeg hadde Chabichou de Poitou her om dagen, og det var veldig hyggelig, så det tar jeg med. Det er fra Nouvelle Aquitaine-regionen, slik har det blitt, selv franskmennene rasjonaliserer regionene sine til noen få store. Poitou er et område å se etter hvis du skal besøke hvor denne osten kommer fra. Påvirker imidlertid ikke osten, de nye regionene mener jeg. Fermier laget er best. En rik og «søt» smak, geitaktig men med en fin syre med balansert salt mot slutten. Kan det bli bedre? Hvis du vil ha en chèvre med ask også, det er tross alt påske, prøv en Valançay. Det er fra lenger mot nordøst; Indre i Loire.
Munster
Jeg elsker Munster. Det er fra Alsace i Øst-Frankrike, denne vakre regionen som har vært en fjerbolle mellom Frankrike og Tyskland i evigheter. Forhåpentligvis har den kommet til ro i Frankrike. Oppe i Vosges-fjellene (uttales vosh ) og på slettene vest for dem lager de den vaskede skallosten Munster. Min vil definitivt være fra gårdsmakeren og affinøren Louis. Du kan prøve det med kokte poteter, det er den lokale skikken, det var det i hvert fall. I disse moderne, velstående tider vet jeg ikke om de fortsatt gidder å ha poteter med. Men det er solid mat uansett, anbefales på det sterkeste. Vask den ned med en lokal Riesling. Vel, Alsace Riesling er ikke bare en annen hvitvin, hvis du ikke er kjent med den, så har du noe å se frem til.
Comté
Til slutt en alpeost. I år blir min faste påskeost Comté, 18 måneder fra Marcel Petite. Noe lenger sør fra Alsace, Jura. Mens Alsace grenser til Tyskland, grenser Jura til Sveits. Sorten med 18 møll har tilstrekkelig aldring mens den fortsatt er ung nok til å beholde fruktigheten. Jeg synes det er en fantastisk ost. Kombiner den med godt brød, pain de campagne, en skive eller to italiensk salami og en hvit Jura-vin. Hvis du virkelig gjør det som lokalbefolkningen, kobler du det sammen med Vin Jaune. Hvis Fino sherry ikke er noe for deg, vel så prøv en herlig Jura chardonnay. Vin Jaune er ikke en Fino, men stilen er i den retningen med flor og noe oksidasjon.
Vinparing
Jeg har allerede gitt deg noen forslag, men ikke for Brie de Melun. Hvorfor ikke prøve en årgangschampagne, det er tross alt nabodistriktet. Og hvis du bare må ha litt rødvin til noen av disse ostene, la det være Pinot Noir eller Gamay-baserte røde. De har vanligvis frukten, og ikke så mye tanniner med mindre du klatrer på cru-stigen, noe som egentlig ikke er nødvendig. Og bare for å ha nevnt det, tradisjonelt hadde de Gewürztraminer med Munster. Jeg foretrekker Riesling, men du vil prøve, vær kresen. Noen vinprodusenter lager bedre Gewürztraminer enn andre.