Le Léger de Lathuy – en underlig belgisk ost

Vår sønn har vært på klassetur til München og en av aktivitetene på turen var et besøk på en biodynamisk, multipurpose bondegård. Der var det også et stort marked og han gikk selvsagt dit for å se om det var noen spennende oster til far. Han endte opp med en belgisk hvitmuggost; Le Léger de Lathuy. Det var jo spennende siden jeg ikke har noe spesielt forhold til belgiske oster ut over dem som kommer fra området rundt byen Herve. Det er veldig gode oster, men også veldig sære i noens øyne, eller kanskje rettere smak, markante som de er. Om enn i en helt annen liga, så kan også denne Petit Lathuy Léger omtales som, om ikke sær, så i hvert fall spesiell.

Le Léger de Lathuy
Le Léger de Lathuy

Noe underlig med denne Le Léger de Lathuy

Det hender jeg får meg overraskelser når jeg kjøper ost selv, og det hender jeg får det når andre har kjøpt ost til meg. Dette var en slik ost. Av økologisk og rå kumelk, så det var ikke det. Men da jeg skar den opp var for det første skorpen veldig hard til hvitmuggskorpe å være, nesten så den hadde stått og tørket, men den var nå innpakket etter alle kunstens regler. Dernest var det selve osten, som var blekt glassaktig, limfarget på en måte. Det syntes jeg var veldig underlig. Konsistensen var gummiaktig og på sett og vis litt spretten. For gjøre det hele ganske komplett så syntes jeg i tillegg smaken var litt tannløs.
Nå har jeg selvsagt lest meg litt opp på Le Léger de Lathuy da. Skulle bare mangle og har slik sett funnet ut av hva det er som gjør den så glassaktig. Det er fettet, eller rettere sagt mangel på fett. Det er noen underlige regler for å deklarere fettinnhold i ost. Det var i hvert fall slik, vet ikke om det er så absolutt lenger. Men altså; mengden fett i tørrstoffet er 25 %. Det er lite. Dersom vi regner det om til mengde fett av totalvekten, så er vi nede på 12 %. Kanskje ikke helt sammenlignbart, men Parmigiano Reggiano som er ystet av delvis skummet melk, og en av de tørreste av de oster jeg normalt befatter meg med, har en fettprosent i tørrstoffet på 43 % og av totalvekten på 29 %. Men det er en hard ost, så det merkes ikke så godt.

Konklusjonen

Jeg skryter jo av at jeg synes alle oster er gode. Så skal jeg ikke si at denne osten smakte vondt, for det gjorde den slett ikke. Skal nøye meg med å si at Le Léger de Lathuy er en underlig ost. Jeg har hatt mesteparten av arbeidslivet mitt innenfor næringsmidler, ikke nødvendigvis alltid innenfor bransjer der vi har vært opptatt av fett, men der hvor nettopp det har hatt betydning, så har vi alltid sagt at smaken sitter i fettet. Om ikke annet så er denne osten et bevis på at det stemmer.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen