Fontevraud

Fontevraud L’Abbaye Royale – Loire

Av og til skjer det at man kommer over noe som bare er helt fantastisk. Det kan være et sted, en restaurant, en fjelltopp eller strand, en stemning, eller som i dette tilfellet; et hotell. Jo, jeg har bodd på fine, kule og tøffe hoteller før jeg, men aldri som Fontevraud l’Abbaye Royale i den lille landsbyen Fontevraud-l’Abbaye, en 15 minutters biltur sørøst for Saumur. Det er i Loire, Frankrikes hage.

Fontevraud
Fontevraud L’Abbaye Royale

Fra 1101

Robert d’Abrissel grunnla i 1101 et blandet religiøst senter, det vil si det var tre klostre sammen, for både nonner og munker. Området er på 130 mål med bygninger og klosterhager. Og dette er ikke hvilket som helst kloster. Europas største om jeg ikke tar feil. Her ligger også Rikard Løvehjerte begravet, sammen med sin far Henrik den andre og sin mor Eleonore av Aquitania. Rikard Løvehjerte var for øvrig bror av John Lackland. Vet ikke helt hvorfor han fikk navnet Johan uten Land, for han ble da konge i 1199 da Rikard Løvehjerte døde. Kanskje han bare var konge og ikke eide land? Rikard Løvehjerte, som var konge av England i ti år, oppholdt seg der i bare seks måneder av de ti årene han regjerte. Nå var han også korsfarer og var på korstog må vite, men bodde ellers i Loire-regionen i Frankrike. Det var nok ikke så rart, for han var blant annet hertug av Anjou, sikkert naturlig siden hans mor var fra området. Dessuten er Loire et flott område å oppholde seg i, ingen tvil om det. Fint nok i England, men maten og vinen greier ikke helt å konkurrere. Så han døde i Frankrike i 1199 og ligger altså begravet i Fontevraud, til allmenn beskuelse.

Den franske revolusjonen

Den franske revolusjonen betegner vel perioden 1787 til 1799, med noen høydepunkter som stormingen av Bastillen 14. juli 1789, ny grunnlov og avsettelse av kongen i 1791 for å nevne et par. Men det skjedde mye, mange steder og ikke minst i det vestlige Frankrike. Det gjorde forholdene vanskelige for religiøse ordner. Fontevraud ble oppløst og de siste flyktet derifra i 1792.

Fra kloster til fengsel til..

I god postrevolusjonsånd ble Fontevraud i 1804 omgjort til fengsel i henhold til et dekret fra Napoleon 1. I 1814 kom de første fangene. Og der satt de helt fram til 1963, ikke de samme fangene hele tiden, men uansett var det da slutt på fengselslivet og et omfattende restaureringsarbeid startet. Kultursenter fra 1975 og hotell og restaurant fra 2013. Nå må det sies at hotellet bare er en bitte liten del av komplekset.

Det som er det fantastiske når du kommer inn i hotelldelen er at restaureringen er kompromissløs. Det er ekstremt stramt og stilrent og i klosterånd, samtidig som det er ultramoderne. Og selv om det har vært først kloster og sist fengsel, så er det klosterånden som sitter i veggene. Det oser ro, harmoni og verdighet. I tillegg er det utrolig fascinerende å tenke på hva som har foregått. I baren henger et fantastisk maleri som tar med seg alle typer mennesker som har preget stedet opp gjennom historien.

Fontevraud
Noen av dem som Fontevraud L’Abbaye Royale har huset opp gjennom tiden.

Du bør dra dit og oppleve det. Når du sjekker inn får du din personlige iPad hvor det meste står. Da kan du i ro og fred orientere deg.

Fontevraud Le Restauranten

Må innrømme at vi dro tidlig hver morgen så frokostene ble dessverre litt heseblesende. Lokalene innbød til en rolig frokost. Men jeg fikk med meg en god kopp kaffe og et fint utvalg lokale oster. Til fransk frokost å være var den svært innholdsrik.

Siden anledningen jeg var der var vår Vinforenings tredveårsjubileum, hadde vi jubileumsmiddagen der. Veldig vellykket. Antall retter husker jeg ikke, de fleste kom ut av tellingen. Men fantastisk var det, og best var kanskje en soppragu i all sin enkelhet, men en eksplosjon av smaker. Dertil egnede lokale viner gjennom hele måltidet.

Fontevraud
Fiffig variasjon over temaet chèvre.

Komme seg dit

Kjører du bil så er det greit å navigere mot Saumur, vel fremme der, så er du et kvarter unna. Du kan ta TGV fra Paris til Angers og litt saktere tog videre til Saumur, og du er fremdeles et kvarters tid unna. Så fra Saumur til Fontevraud, må du finne ut av det. Kanskje like greit å ta en leiebil fra Angers? Dessuten: fra 9. til 24. desember er det julemarked i Saumur.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen