Det er på sett og vis bare to oster som er virkelig ekte Brie. Brie de Melun og Brie de Meaux. Nå er selvsagt dette ikke helt korrekt, fordi det tilvirkes flere oster i samme familie i Brieområdet, eller Île-de-France.
Brie med beskyttelse
Brie de Melun og Brie de Meaux er de eneste Brie’ene som har beskyttelse. Så blir det tilvirket andre hvitmuggoster i samme området som kvalifiserer til å være en Brie, dog uten beskyttelse. Jeg kan nevne Brie de Montereau, Brie de Nangis som ikke lenger tilvirkes i Nangis, Brie de Coulommiers (til forskjell fra Coulommiers), Brie de Provins, Brie Fermier som kunne hatt Brie de Meaux AOC om størrelsen hadde vært riktig. Mangler noen sentimeter både på vidde og høyde. Slik er det, ingen pardon.
Noen av disse er forholdsvis små i omkrets og gjerne litt tykkere enn AOC-ostene. Felles for alle de nevnte er imidlertid at de er upasteursiert og tilvirkes i Île-de-France.
Brie de Meaux er velkjent her i Norge, for den er en av få upasteuriserte oster som har god distribusjon i dagligvarekjedene. Brie de Melun må du i en ostespesial for å få. Mens Brie de Meaux er en stor eksportvare blir de fleste Brie de Melun spist lokalt. Verd å se etter bare av den grunn.
Salt
Det er en stund siden sist jeg spiste Brie de Melun, så da jeg smakte den i dag igjen, slo det meg hvor klar saltsmak den har. Det hadde jeg på sett og vis fortrengt. Og bare for å ha sagt det; den skal ha en tydelig saltsmak. Dette er en av faktorene som skiller den fra Brie de Meaux.
Løype vs melkesyrebakterier
En annen er selvsagt at disse to ostene kommer fra og har navn etter hver sin by. Den siste og nok viktigste forskjellen er at koaguleringen foregår på forskjellig måte. Litt teknisk dette. Brie de Melun må bruke 18 timer på koaguleringen og den skal helst skje ved hjelp av melkesyrebakterier. Kanskje noe løype helt mot slutten.
Brie de Meaux tilsettes løype med en gang og etter en halv time er det på sett og vis over. Det er det selvsagt ikke, det er tvert i mot da det begynner.
Brunspettet skorpe
Begge disse ostene skiller seg fra det vi nordmenn ofte oppfatter som Brie. Størrelse er en ting. Farge på skorpen noe helt annet. Den blir nemlig brunspettet etter noe tid. Det er kanskje det som gjør at mange velger den bort. Har ikke noen Blendahvit muggskorpe disse to. Det beviser jo at her er det noe på gang og burde velges inn ikke ut, hvis du er opptatt av smak da. For både Brie de Melun og Brie de Meauc har smak, masse og tydelig smak. Det smaker jo av disse industribritypene fra Normandie også. Champignon, for å være eksakt.
Å drikke til
Det nærmer seg jul. Rød og hvit fra Burgund eller selvsagt Champagne. Fyldig. Det er jo i nabolaget.
PS!
Var på Majorstuen en tur i går og stakk innom Fromagerie. Det var der de hadde flott og moden Brie de Melun. Bare nevner det.