Blå oster til jul – alternativer til Blue Stilton

jul
ost
Den noske blåmuggosten Råblå med Bache Babrielsen Pineau des Charentes

Julen og blåmuggost er mer eller mindre synonymer. Selv om jeg synes Blue Stilton er en flott ost, vil jeg gjerne slå et slag for noen alternative blåmuggoster til julefrokosten. Det sies at grunnen til at Blue Stilton er blitt så populær til jul er at de ostene som var klar da var ystet i en periode der fôret var ekstra godt, det vil si annenveksten som det heter. Det ga god melk og god ost. Men om det er sannheten, vet vel ingen så mye om. Tviler på om de greier å tilvirke nok ost i den periode nå til å dekke hele julebehovet. På vårt julebord vil det definitivt være andre oster også, blåmugg så vel som både faste og myke av andre slag.

De tre norske blå håndverksostene

Kraftkar, Råblå og Fønix er tre velkjente oster i Norge. Kraftkar vant World Cheese Awards i 2016, som gjorde godt for berømmelsen og etterspørselen, både her hjemme og ute i verden. De andre to har nok ikke samme omdømme ute i verden i hvert fall, men de er alle tre veldig gode oster. De er alle kumelksoster, selv om Råblå i en periode om våren får til satt noe geitemelk. Fønix og Råpblå er dessuten økologiske, mens Kraftkar på sin side får tilsatt noe fløte for å oppnå mer fylde og noe sødme. Vellagde oster alle tre. Kraftkar er så vidt jeg vet tilgjengelig i Barcelona. in Norway. Kraftkar won the 2016 World Cheese Awards in San Sebastian, which has earned it a certain world wide reputation, but the two others are not well known outside of Norway. A pity really, because they are both very good cheeses. And to taste them you will probably have to make the trip to Norway. Make a note of the names though, one day.. They are all made from cows’ milk, though Råblå gets som goats’ milk added during springtime. Fønix and Råblå are organic and from raw milk, while Kraftkar gets some cream added to enrich the flavour and gain some sweetness. They are all very well made. If you live in Barcelona there is a fair chance you may come across Kraftkar.

Noe fransk til jul?

Jul
Stilton
Blåmuggost
Bleu des Causses

Bleu des Causses er en plåmuggost med opprinnelsesbeskyttelse og ystet av kumelk. Den kan være ystet både av rå og pasteurisert melk Fra Midi-Pyrenées i det sørlige Frankrike. Modnet fra 70 dager til seks måneder i kalksteinsgrotter i området ved byen Tarn. Opprinnelig ble denne ostene ystet av en sauemelk og geitemelk eller kumelk, men etter at den fikk beskyttet opprinnelsesbetegnelse er den blitt ystet av kun kumelk. Kremete og oljet konsistens. Tydelige blågrå årer. Kraftig, balansert, smak av melk, krydder og noe bitterhet i avslutningen. Tydelig, men velintegrert salt. Med unntak av melken, har den mye felles med den vesentlig mer kjente Roquefort.

Ingen Blue Stilton?

Vel, hva med en «ekte» Blue Stilton, slik den var tidligere? Det finnes en, men den er ikke en offisiell Stilton siden den er ystet av rå melk. Stichelton kommer fra Nottinghamshire og blir ystet i henhold til en gammel Stiltonoppskrift. Men så lenge både blå og hvit Stilton har beskyttet opprinnelsesbetegnelse der ett av kravene er at melken skal være pasteurisert, kan ikke Stichelton kalle seg en Stilton. Diskvalifisert altså. Leit det, siden det er en god ost, kraftigere enn de aksepterte, håndverksost der det kan forekpomme sesongvariasjoner. Alt fra nydelig syre, til toast og kjøttbuljong. Sjarmerende det. Har du aldri smakt den, bør du gjøre det. Julen er en fin mulighet.

Til frokost eller aftens?

For de tre norske og den franske kan godt velge det du synes passer best. De går like fint på brødskiva til froskost med te eller kaffe som sammen med et glass portvin eller hva du foretrekker senere på dagen. Stichelton ville jeg spart til kveldsmaten, eller som del av et større måltid, sammen med et glass moden Tawny.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen