Clacbitou – godbit fra Burgund

Det kommer også annet godt fra Burgund enn vin. Ost for eksempel. Geitost. Clacbitou er en av dem. Dette er en ost veldig lik den mye mer berømte Charollais som har hatt AOP siden 2014. I grunnen er det samme osten, men affineuren La Racotière i Génelard har den som eget merke, og da blir det ikke noe AOP på den. Slik er det. Men de modner Charollais også. Clacbitou, som Charollais, er en gårdsost, men modnes altså hos La Racotière, som har drevet med det siden 1970, og så lenge har Clacbitou eksistert. Navnet betyr ellers geitost på den lokale dialekten, så ubegripelig kreativt var ikke navnet, når vi vet det.

clacbitou
Den ferske geitosten Clacbitou fra Burgund.

Clacbitou fra byen Génelard

Det er i det sørvestlige Burgund dette, en times biltur nordvest for Mâcon. Dette er et området hvor det faktisk tilvirkes en del geitoster, så Clacbitou og Charollais er ikke alene. Det bor knappe 1 600 sjeler i byen, men den kan jo være bra for det. Noen pene bygninger verd å se er det også i området. Nå kommer osten fra bondelandet rundt, i en radius på ca 50 kilometer. Det betyr i praksis at vi er nesten i Mâcon om vi ser i den retningen, og over mot Loire om vi tenker den veien. Og sånn for kuriositetens skyld, om du plutselig står der en dag; mennene kalles les Génelardais og kvinnene les Génelardaises. Vet du det, så kan ikke mye gå galt.

Sylinder dette

Disse små geitostene kommer i mange underlige former. Ikke så veldig spenstig denne med sin ordinære sylinderform. Det er jo et veldig typisk utseende for en ost da, selv om dette blir miniatyraktig sammenlignet med mange andre sylinderformete oster. Den veier ellers mer enn du skulle tro. Grunnen til det er at osten er veldig kompakt innenfor en markant naturlig skorpe som rett nok kan se ut som har et visst lag av melkesopp og noen blågrå toner. Du må legge litt vekt på kniven for å skjære et stykke, men straks du får osten i munnen så er den veldig kremete. Modnes normalt i to uker hos La Racotière, så da er den nok en tre uker gammel før den drar derifra. Når den så skal til Norge og kanskje ligge litt i butikk, så er den blitt moden før den kommer på mitt bord. Så jeg savner nok litt den syrligheten som fersk Chèvre ofte har.

clacbitou
Fin og hvit ost. Veldig kompakt og litt ujevn tykkelse på skorpen.

Å drikke til

Hvis du får den fersk vil jeg absolutt anbefale en vin av Aligoté-druen. Er den moden så ville jeg har drukket en tradisjonell hvit burgunder.

PS!

Jeg var på Mathallen på en vinsmaking sist lørdag, så jeg kjøpte osten der, på Ma Poule.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen