Det er noe fascinerende med denne osten og den mørke stripen i midten. De fleste vet vel at det er en sotstripe, men hvorfor i all verden er den der?
Uten at det nødvendigvis har noen praktisk betydning for osten så er Morbier en alpeost. Oppkalt etter den lille byen Morbier. I fjellene mot den fransk/sveitsiske grensen, ca rett nord for Geneve på høyde med Lausanne. Jura heter det der, eller Franche-Comté hvis du ser litt større på det.
Morbier lages nok mange andre steder også, den er så populær at det er fristende, men den ekte, den beskyttede er fra fjellene.
Hvorfor så denne sotstripen? Det har seg slik. Noen sier det var ostemasse til overs fra ystingen av Gruyère andre Comté, og det kan jo høres fornuftig ut, men det er en detalj. De er jo begge oster som lages i området og i ganske store formater. Hvorom allting er så ble den massen som var til overs fra kveldsystingen, som var for lite til å lage en hel ost, dekket med et sotlag for at den skulle holde seg til neste dag; ikke tørke ut, samt holde fluer og andre innsekter unna. Neste morgen ble det så fylt på med ny ostemasse. I midten et sotlag. Altså ble det slik at sotlaget skilte ost fra kveldsmelkingen og ost fra morgenmelkingen. Det ble til en egen ost det; Morbier. I dag legges sotlaget på mer av tradisjon enn av praktiske årsaker. Og det gir unektelig en god gjenkjennelseseffekt.
Den skal være halvfast. Synes ikke den har mye aroma og er veldig mild i smaken. I Norge som regel pasteurisert, men du kan få upasteuriserte varianter, innimellom.